Publicerad 2018-03-08

Takproblem i Östersund Arena - gymnastikhallen avstängd

Gymnastikhallen i Östersund Arena har stängts av sedan en spricka i en limträbalk i taket upptäckts sent på onsdag kväll. Mest troligt är skadorna orsakade av den snö som fallit.

Bild av sprickan i en träbalk

– Arenan består av flera sammansatta byggnader och den här avstängningen påverkar bara gymnastikdelen. Av säkerhetsskäl har vi stängt av hallen tills vidare, säger Örjan Jervidal, chef för teknisk förvaltning på Östersunds kommun.

Tidigt på torsdagsmorgonen var byggingenjörer på kommunen och en extern specialist på takkonstruktioner på plats för att inspektera skadorna på taket. Den skadade limträbalken upptäcktes invändigt i gymnastikhallen.

– Det är en allvarlig situation, men byggnaden är säkrad och efter kontrollerna kommer vi nu se till att skotta taket på hela arenabyggnaden, säger Örjan Jervidal.

Varför är inte taket skottat tidigare?

– Vi inspekterar taket regelbundet och har mätt upp snö till mellan 40 och 70 centimeters djup, men den sista snön har kommit på väldigt kort tid. Inget har pekat på att det varit för mycket snö, och vi har prioriterat skottning på andra byggnader.

Vad händer nu?

– Efter snöskottningen måste vi se över hur vi kan säkra taket så att hallen, eller delar av den, går att använda. Det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta. Men det lutar också åt att man på sikt måste göra ett större renoveringsarbete. Just nu är det här ett försäkringsärende, säger Örjan Jervidal.

– Vi kan bara beklaga att det här drabbar en stor verksamhet med många barn och ungdomar. Det är väldigt olyckligt.

Sidan uppdaterad 2018-03-08

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen