Rörelse för alla - parasport

Östersunds storsatsar tillsammans med Åre för att bli en storregion för internationell vinter­para­sport. Vi har arenorna. Vi har erfarenheten. Och vi vill förbättra hälsan för ALLA.

Putte Eby beskriver arbetet med "Ett Östersund för alla" och arbetet med ansökan om att arrangera Special Olympics World Winter Games 2021.

Mellan 2018-2023 är en rad evenemang inom parasport planerade i regionen.

Special Olympics World Winter Games 2021

Special Olympics Sverige kommer tillsammans med Östersund och Åre arrangera världens största breddidrottsarrangemang för personer med utvecklingsstörning – Special Olympics World Winter Games 2021. Spelen förväntas ta emot tusentals aktiva från 105 länder som tävlar i åtta olika idrotter. Temat för Special Olympics World Winter Games 2021 är folkhälsa.

Special Olympics World Games är ett av världens största idrottsevenemang och sker vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel. De åtta idrotterna som det ska tävlas i är inne­bandy, floor hockey, längdskidor, konståkning, speed skating, snowboard, snöskolöpning och alpin skidåkning.

Special Olympics är en del av Svenska Parasportförbundet, som med bredd­idrott vill skapa en bättre hälsa för personer med utvecklingsstörning och förändra attityder som kan bidra till ett inkluderat samhälle. Special Olympics internationella styrelse tog beslutet att tilldela Sverige med värdorterna Åre och Östersund spelen år 2021.

En förutsättning för att spelen arrangeras i Sverige har varit det goda sam­arbetet med Jämt­land och kommunerna Åre och Östersund, enligt arrangören. Här finns unika erfarenheter av, och förutsättningar för, att arrangera stora vinteridrottsevenemang. Dialogen om med­finans­iering och samverkan mellan Parasport Sverige och arrangörsorterna fortsätter med sikte på att skapa det bästa World Games någonsin, med hållbara resultat innan, under och efter 2021.

Projektet Champa

Östersunds kommun ingår i Vinnovaprojektet Champa som Svenska Para­sport­förbundet leder under 2019 och 2020.

Östersunds kommun ingår i projektet för att utveckla Östersunds kommun som plats för para­sport och för parasportens utveckling nationellt och inter­nation­ellt. Vi är också med för att bidra till att skapa förutsättningar för att fler ska bli delaktiga i aktiviteter som främjar hälsa – särskilt barn och unga personer med funktionsnedsättning.

Champa Arena

Delprojektet Champa Arena handlar om hur aktivitetsytor ska tillgängliggöras för personer med funktions­nedsättning genom att ta fram en certifierings­modell för tillgängliga aktivitetsytor/an­lägg­ningar. Certifieringsmodellen ska sedan testas och utvärderas i projektet. Fokus är på personer med intellektuell funktionsnedsättning, synsvaga och personer med rörelse­ned­sättning.

Läs om projektet Champa Arenalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Champa Lots

Delprojektet Champa Lots handlar om att stärka delaktigheten vad gäller fysisk aktivitet för barn och unga med funktionsnedsättning genom att rekrytera och utbilda livsstilslotsar. Utbildningen för livsstilslotsarna ska formas, testas och utvärderas genom projektet. Ett kom­mu­nikations­verktyg ska tas fram för att underlätta möjligheten för personer med utvecklingsstörning att delta.

Läs om projektet Champa Lotslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2020-02-13