Valet 2022

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige i Sverige. Alla som får rösta i valen och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.
Så röstar du
Förtidsröstning
Om du inte kan rösta på valdagen i din vallokal kan du rösta i förväg. Förtidsröstningen öppnar onsdag 24 augusti och är öppen till och med valdagen söndag 11 september. Förtidsrösta kan du göra i valfri röstningslokal i hela Sverige.
Du behöver ha med dig:
- Röstkort
- Legitimation
Rösta på Östersunds bibliotek på valdagen
Kan du inte rösta i din ordinarie vallokal på valdagen kan du rösta på Östersunds bibliotek. Din röst blir då en förtidsröst. Röstningen är öppen 8.00-20.00.
Du behöver ha med dig:
- Röstkort
- Legitimation
Andra sätt att rösta
Du kan också rösta genom bud eller från utlandet.
Rösta i din vallokal på valdagen
Vilken som är din vallokal kan du läsa på ditt röstkort som skickas hem till dig. På kortet står också din vallokals öppettider.
Du behöver ha med dig:
- Legitimation
Ambulerande röstmottagning
Om du inte kan ta dig till en förtidsröstningslokal eller rösta via bud kan du få rösta via ambulerande röstmottagning. Då kommer en person hem till dig och tar emot dina valsedlar.
Först till kvarn gäller för de tider som finns: 30 augusti samt 1, 6, 8 och 11 september klockan 13.00–17.00.
Kontakta Valnämnden vid frågor eller för att boka tid. Hör av dig senast 16.00 dagen innan den aktuella röstmottagningen.
Kontaktuppgifter Valnämnden
- Mejla valnamnd@ostersund.se
- Ring 063–14 30 00
För dig som är förstagångsväljare
Det kan kännas svårt att rösta för första gången. Som förstagångsväljare kan du ha många frågor om hur ett val egentligen går till.
Vem får rösta?
För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen.
Förlorat röstkort
Har du tappat bort ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos Valmyndigheten, Länsstyrelsen eller Östersunds kommun. Kontakta Kundcenter vid Östersunds kommun: 063‑14 30 00.
Desinformation
Desinformation är falsk information som ska verka sann. Det finns verksamheter som använder desinformation för att påverka människor i deras beslut, exempelvis vid val.
Det finns också personer som sprider felaktig information i tron att den är riktig. Tänk på vad du delar på sociala medier, så att inte du bidrar till att sprida desinformation.
Desinformation om valet kan till exempel vara vilseledande information kring hur du röstar, ryktesspridning eller försök att påverka förtroendet för valadministrationen. För att motstå desinformation krävs källkritik.
Länktips!
Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet.