Valskola

bild på tre personer som går på en gata

Du som vill lära dig hur du gör för att rösta kan besöka valskolan. Du får också lära dig mer om varför det är viktigt att rösta. Alla som är osäkra på hur röstningen går till är välkomna.

Vår valskola är öppen från 15 augusti till 9 september. Valskolan finns på Östersunds bibliotek, Torvalla bibliotek och på Gamla Tingshuset. Där får du veta varför det är viktigt att rösta och hur du gör för att rösta.

Prova på att rösta

När valskolan är bemannad kan du prova på att rösta. Det kommer finnas valsedlar, valkuvert och annan utrustning som du använder vid ett val. När valskolan inte är bemannad fungerar den som en utställning, där du kan läsa om hur du gör.

bild på valskärmar

Språkstöd

Under vissa tider finns språkstöd på arabiska, tigrinska och dari på plats. Främst på eftermiddagar och kvällar. Om du vill boka och komma med en hel grupp, mejla då till biblioteket på biblioteksprogram@ostersund.se.

Varför sker val?

I Sverige har vi demokrati. Det betyder att den som är medborgare i ett land ska vara med och tycka till om hur landet ska styras. Till exempel genom regelbundna val. I Sverige sker val till riksdag, region och kommun vart fjärde år. I år är det dags för ett val.

Varför är det viktigt att rösta?

Det är viktigt att rösta för att kunna påverka samhället och för att måna om vår demokrati i Sverige. Genom att rösta på partier och representanter kan du påverka samhällsfrågor, som kan beröra exempelvis utbildning och skola eller miljö.

Partierna tycker olika i olika frågor. Hittar du inget parti som du känner att du vill rösta på kan du välja att rösta blankt. Då visar du att du har röstat, men påverkar inte fördelningen mellan hur många mandat partierna får.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2022-06-15