Frågor och svar

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar. Du kan alltid kontakta oss om du har ytterligare frågor.

Vanliga frågor


Måste jag vara utbildad?

Nej. Vi vill förstås att så många som möjligt har utbildning, men för många har ett inledandande vikariat blivit den inspiration som sedan resulterat i både en anställning och en vidareutbildning inom barn och utbildning.

Måste man ha tidigare erfarenhet av förskola, skola eller fritids?

Nej. Det är meriterande, men inget krav att ha tidigare erfarenhet från förskola skola eller fritids. Vi tar främst hänsyn till dina personliga egenskaper. Man kan också ha andra erfarenheter av barn, kanske har du egna barn, småsyskon eller syskonbarn?

Ni vill ha utdrag ur belastningsregistret, måste man vara tidigare ostraffad?

Nej, man kan vara dömd för mindre förseelser som exempelvis fortkörning och ändå få jobb som timvikarie på förskola, skola eller fritids. Däremot får man inte vara dömd för grövre brott som våldsbrott eller brott mot barn.

Finns det möjlighet till längre vikariat?

Från början blir det ofta kortare inhopp så att både arbetsplatsen och du får chansen att se om allt funkar. Sedan brukar det finnas goda möjligheter till längre vikariat. Ju längre i förväg du kan säga att du kan jobba, desto större är chansen att få ett längre vikariat.

Svenska är inte mitt modersmål. Hur bra behöver man vara på svenska språket?

Man behöver förstå och kunna tillgodogöra sig information på svenska, både i tal och skrift. Man behöver också själv kunna göra sig förstådd, både i tal och skrift. Att man pratar svenska med brytning gör ingenting, det är ju även många svenska dialekter som låter annorlunda och som barnen kan ha svårt att förstå.

Jag vill jobba heltid, får jag det?

Det finns ofta goda möjligheter till att jobba heltid men allt beror på vilka behov verksamheten har just den perioden.

Vem kan jobba på förskola, skola och fritids?

Vi tycker det är viktigt att många olika typer av människor finns representerade bland personalen. Så länge du har fyllt 18 år har ålder ingen betydelse. Det har inte heller kön eller var du kommer ifrån. Det vi sätter värde på är dina tidigare erfarenheter och personliga egenskaper. Viktigt är dock att du uppfyller våra minimikrav.

Praktiska frågor och checklista för intresseanmälan

Minimikrav

Du behöver inte vara utbildad för att jobba som timvikarie. För några är timvikariatet deras första kontakt med arbetslivet. Vi har dock några krav:

  • Du måste ha fyllt 18 år.
  • Du måste kunna uttrycka dig och förstå svenska språket.
  • Du som inte är svensk medborgare - och har medborgaskap utanför EU - behöver ha uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.
  • För att kunna arbeta hos oss behöver du uppfylla rätten för att kunna arbeta i Sverige.
  • Du får inte vara dömd för något grövre brott.

Intresseanmälan - för dig som vill gå vidare

Verkar jobbet som timvikarie vara något för dig? Kul! Då går du vidare och gör en intresseanmälan via vår e-tjänst, så kommer vi att kontakta dig. Ett tips är att gå igenom checklistan nedan innan du påbörjar anmälan i e-tjänsten.

Checklista intresseanmälan

  1. Säkerställ att du uppfyller minimikraven ovan.
  2. Beställ utdrag från Polisens belastningregister (länk i e-tjänsten och nedan) och notera datumet för beställning.
  3. Skriv ett personligt brev.
  4. Anmäl ditt intresse i e-tjänsten.

Dokument att ha om du går vidare i rekryteringen

Har du blivit kontaktad? Då behöver du förbereda dig genom att ta fram följande dokument:

  1. Utdraget från belastningsregistret.
  2. "Personbevis för anställning" hos Skatteverket (länk i e-tjänsten och nedan).
  3. Är du inte är svensk medborgare och har medborgaskap utanför EU? Då behöver du också ha med ditt uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.

Det kan även vara bra att börja fundera över om du har någon som kan vara referens för dig.

Introduktion av nyanställda inom förskolan

Om du fått anställning som timvikarie på förskola så kallas du till ett informationsmöte. Där får du reda på allt du behöver veta inför din första arbetsdag och det finns tid att ställa frågor. För oss är det viktigt att du känner dig trygg på ditt nya jobb!

Julia, Kadir och Noah om jobbet som timvikarier

Julia gillar sitt jobb på förskolan

För Julia var timvikariatet vägen in till ett längre vikariat och nu funderar hon på att utbilda sig vidare.

Kadir på Sollidens förskola trivs "hur bra som helst"

Kadir på Sollidens förskola

Kadir Koc har jobbat på flera olika förskolor i Östersund men sedan fyra år tillbaka är han timvikarie på Sollidens förskola och trivs hur bra som helst. Till hösten ska han utbilda sig till barnskötare.

– Jag har ingen pedagogisk utbildning sedan tidigare, men jobbet inom förskolan har gått jättebra ändå. Jag lär mig av kollegorna, frågar om jag undrar något och har tittat på utbildningsmaterial på nätet.

Jobbar heltid

Det märks tydligt att Kadir trivs med både jobbet och kollegorna. Eftersom det finns ett stort behov av hjälp inom förskolan jobbar han nästan alltid heltid och han gillar upplägget som timvikarie.

– Kommunens bemanning skickar en förfrågan om jag kan jobba och jag svarar ja eller nej. Det är hur smidigt som helst och finns i stort sett alltid jobb.

Lek och lärande med de minsta

Roligast tycker han att det är att leka med barnen och lära dem något nytt. Just nu jobbar han med de allra yngsta och då handlar det om allt från att lära dem att gå till att äta med kniv och gaffel.

– En vanlig dag börjar med att vi dukar fram frukost och hjälper barnen att äta. Sen byter vi blöjor, leker ute på gården, ritar, lägger pussel och vilar tillsammans. Och så löser vi såklart de konflikter som eventuellt uppstår, men det brukar räcka att jag får ögonkontakt med barnen så förstår de att de har gjort fel, berättar Kadir med ett skratt.

Äntligen dags att plugga

Till hösten ska han äntligen plugga till barnskötare, ett beslut som har vuxit fram under åren som timvikarie.

– Nu vet jag verkligen att det är i den här branschen jag vill jobba, så det är dags. Jag kommer att plugga på distans samtidigt som jag jobbar kvar här.

Noah om jobbet som timvikare "det är ett perfekt första jobb efter gymnasiet"

Kadir på Sollidens förskola

Noah jobbar som timvikarie på Brittsbo förskola och trivs både med jobbet och med friheten att själv få bestämma hur mycket han vill jobba.

Noah tog studenten våren 2019. Direkt efter skolan jobbade han på ett callcenter, men trivdes aldrig med det. När hans mamma tipsade om jobb inom förskolan bestämde han sig för att prova. Det är nu drygt 1,5 år sedan och för stunden han har inga planer på att byta.

– Jag trivs väldigt bra inom förskolan och har faktiskt funderat på om jag ska utbilda mig till förskolelärare. Men just nu är jag väldigt nöjd med läget precis som det är och känner ingen stress. Jag får jobba i stort sett hur mycket jag vill och kan samtidigt ta ledigt om jag vill ha en vilodag eller förlänga helgen för att göra något speciellt.

Hjälpsamma barn

Noah hade ingen erfarenhet av små barn eftersom han har varken yngre syskon eller kusiner, men det kändes bra från dag ett.

– Barnen hjälpte mig dessutom att komma in i jobbet. De har stenkoll på det mesta och berättar gärna var saker finns och vad vi ska göra härnäst, konstaterar han med ett skratt.

Under tiden på förskolan har Noah tipsat flera vänner om att prova på ett timvikariat inom förskolan och flera av dem har nappat.

– Det är ett perfekt första jobb efter gymnasiet.

”Kul att de lär sig så snabbt”

Noah gillar kontakten med barnen och att hjälpa dem utvecklas inom olika områden. Han har lärt sig jobbet genom att titta på de andra pedagogerna och genom att prova sig fram.

– Oftast ser barnen det bara som fri lek, men så smyger jag in saker som de kan lära sig. Som att träna på färger, läsa något ord, öva på hur man ska uppföra sig i olika situationer och så vidare. Det är jättekul när man märker att de hakar på och lär sig.

Mellis, vila och lek

En vanlig dag börjar med frukost tillsammans med barnen. Sen går de ut och leker nästan hela förmiddagen. Innan lunch är det dags för sångsamling och efter lunch blir det vila. Eftermiddagen ägnas åt innelekar och mellis och avslutas med en stunds utelek.

– Jag trivs med uppskattningen som jag får från barnen och att jag får följa dem i deras utveckling. De är fascinerande snabba på att plocka upp saker och att ta efter större barn och vuxna. På bara ett halvår kan ett barn ha lärt sig hur mycket som helst och då känns det jätteroligt att ha varit med, avslutar Noa.

Skicka in din intresseanmälan

Sidan uppdaterad 2023-09-12