Vikariera inom förskolan

Är du intresserad av ett arbete som är viktigt på riktigt? Vi erbjuder en meningsfull sysselsättning för dig som söker ett roligt och omväxlande jobb med möjlighet till extra pengar. På denna sida kan du läsa mer om hur det är att jobba som timvikarie inom förskolan. Vi behöver dig! 

Förskolebarn

Om jobbet

Roligt, viktigt och ansvarsfullt

Som timvikarie har du ett ansvarsfullt och roligt jobb. Du tar hand om vår framtid - barnen. Förskolan är en skola före den riktiga skolan, där inlärningen sker genom lek och olika aktiviteter både ute och inne. Du är en viktig del i det och är aktivt med bland barnen och gör saker med dem. Kanske spelar spel, läser, eller bara småpratar. Det är viktigt att du ger av dig själv i arbetet med barnen och det du ger brukar komma mångfalt tillbaka.

Möt några av våra timvikarier

För Julia var timvikariatet vägen in till ett längre vikariat och nu funderar hon på att utbilda sig vidare.

Det bästa med jobbet enligt Julia

Här är något av det som Julia tycker är bäst med att vara timvikarie i förskolan:

 • Arbeta med barn som gör henne på bra humör
 • Lära sig mycket och utvecklas på kort tid
 • Vara ute mycket
 • Finns chans till längre vikariat
 • Flexibelt - man väljer själv när man är tillgänglig för jobb

Kadir på Sollidens förskola trivs "hur bra som helst"

Kadir på Sollidens förskola

Kadir Koc har jobbat på flera olika förskolor i Östersund men sedan fyra år tillbaka är han timvikarie på Sollidens förskola och trivs hur bra som helst. Till hösten ska han utbilda sig till barnskötare.

– Jag har ingen pedagogisk utbildning sedan tidigare, men jobbet inom förskolan har gått jättebra ändå. Jag lär mig av kollegorna, frågar om jag undrar något och har tittat på utbildningsmaterial på nätet.

Jobbar heltid

Det märks tydligt att Kadir trivs med både jobbet och kollegorna. Eftersom det finns ett stort behov av hjälp inom förskolan jobbar han nästan alltid heltid och han gillar upplägget som timvikarie.

– Kommunens bemanning skickar en förfrågan om jag kan jobba och jag svarar ja eller nej. Det är hur smidigt som helst och finns i stort sett alltid jobb.

Lek och lärande med de minsta

Roligast tycker han att det är att leka med barnen och lära dem något nytt. Just nu jobbar han med de allra yngsta och då handlar det om allt från att lära dem att gå till att äta med kniv och gaffel.

– En vanlig dag börjar med att vi dukar fram frukost och hjälper barnen att äta. Sen byter vi blöjor, leker ute på gården, ritar, lägger pussel och vilar tillsammans. Och så löser vi såklart de konflikter som eventuellt uppstår, men det brukar räcka att jag får ögonkontakt med barnen så förstår de att de har gjort fel, berättar Kadir med ett skratt.

Äntligen dags att plugga

Till hösten ska han äntligen plugga till barnskötare, ett beslut som har vuxit fram under åren som timvikarie.

– Nu vet jag verkligen att det är i den här branschen jag vill jobba, så det är dags. Jag kommer att plugga på distans samtidigt som jag jobbar kvar här.

Praktiska frågor

Minimikrav

Du behöver inte vara utbildad förskolärare för att jobba som timvikarie. För några är timvikariatet deras första kontakt med arbetslivet. Vi har dock några krav:

 • Du måste ha fyllt 18 år.
 • Du måste kunna uttrycka dig och förstå svenska språket.
 • Du som inte är svensk medborgare - och har medborgarskap utanför EU - behöver ha uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.
 • För att kunna arbeta hos oss behöver du uppfylla rätten för att kunna arbeta i Sverige.
 • Du får inte vara dömd för något grövre brott.

Intresseanmälan - för dig som vill gå vidare

Verkar jobbet som timvikarie vara något för dig? Kul! Då går du vidare och gör en intresseanmälan via vår e-tjänst, så kommer vi att kontakta dig. Ett tips är att gå igenom checklistan nedan innan du påbörjar anmälan i e-tjänsten.

Checklista intresseanmälan

 1. Säkerställ att du uppfyller minimikraven ovan.
 2. Beställ utdrag från Polisens belastningregister (länk i e-tjänsten och nedan) och notera datumet för beställning.
 3. Skriv ett personligt brev.
 4. Anmäl ditt intresse i e-tjänsten.

Inför intervju

Har du blivit kallad till intervju? Grattis! Då behöver du även se till att ta med dig följande dokument:

 1. Utdraget från belastningsregistret.
 2. "Personbevis för anställning" hos Skatteverket (länk i e-tjänsten och nedan).
 3. Är du inte är svensk medborgare och har medborgarskap utanför EU? Då behöver du också ha med ditt uppehållstillstånd och/eller arbetstillstånd.

Det kan även vara bra att börja fundera över om du har någon som kan vara referens för dig.

Introduktion av nyanställda

Om du fått anställning som timvikarie på förskola så kallas du till ett informationsmöte. Där får du reda på allt du behöver veta inför din första arbetsdag och det finns tid att ställa frågor. För oss är det viktigt att du känner dig trygg på ditt nya jobb!

Vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor och svar om jobbet som timvikarie på förskola.

Måste jag vara utbildad förskollärare?

Nej. Vi vill förstås att så många som möjligt har utbildning, men för många har ett inledande vikariat blivit den inspiration som sedan resulterat i både en anställning och en vidareutbildning inom barn och utbildning.

Måste man ha tidigare erfarenhet av förskola?

Nej. Det är meriterande, men inget krav att ha tidigare erfarenhet från förskola. Vi tar främst hänsyn till dina personliga egenskaper. Man kan också ha andra erfarenheter av barn, kanske har du egna barn, småsyskon eller syskonbarn?

Ni vill ha utdrag ur belastningsregistret, måste man vara tidigare ostraffad?

Nej, man kan vara dömd för mindre förseelser som exempelvis fortkörning och ändå få jobb som timvikarie på förskolan. Däremot får man inte vara dömd för grövre brott som våldsbrott eller brott mot barn.

Finns det möjlighet till längre vikariat?

Från början blir det ofta kortare inhopp så att både arbetsplatsen och du får chansen att se om allt funkar. Sedan brukar det finnas goda möjligheter till längre vikariat. Ju längre i förväg du kan säga att du kan jobba, desto större är chansen att få ett längre vikariat.

Är det möjligt att timvikariatet leder till fast anställning?

I korthet kan man sammanfatta det som att du som har jobbat som vikarie i mer än två år inom en femårsperiod har rätt till en vidareanställning. Sedan har du självklart rätt att söka de jobb som annonseras ut.

Svenska är inte mitt modersmål. Hur bra behöver man vara på svenska språket?

Man behöver förstå och kunna tillgodogöra sig information på svenska, både i tal och skrift. Man behöver också själv kunna göra sig förstådd, både i tal och skrift. Att man pratar svenska med brytning gör ingenting, det är ju även många svenska dialekter som låter annorlunda och som barnen kan ha svårt att förstå.

Jag vill jobba heltid, får jag det?

Det finns ofta goda möjligheter till att jobba heltid men allt beror på vilka behov verksamheten har just den perioden.

Vem kan jobba på förskola?

Vi tycker det är viktigt att många olika typer av människor finns representerade bland personalen. Så länge du har fyllt 18 år har ålder ingen betydelse. Det har inte heller kön eller var du kommer ifrån. Det vi sätter värde på är dina tidigare erfarenheter och personliga egenskaper. Det är övervägande kvinnor som jobbar inom kommunens förskolor, men vi ser gärna att män eller du med annan könstillhörighet söker. Viktigt är dock att du uppfyller våra minimikrav.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-07-27