Vattenskyddsområden
För att skydda vårt dricksvatten har vi upprättat vattenskyddsområden runt våra kommunala vattentäkter. Inom vattenskyddsområdena ska alla handskas extra försiktigt med exempelvis olja, växtskyddsmedel och gödsel så att inte våra vattentäkter blir förorenade. Större grävarbeten eller strandbete är andra aktiviteter som kan förorena våra dricksvattentäkter.
Allt som hamnar på marken sköljs förr eller senare ned i grundvattnet och ut i sjöar och vattendrag. I Östersunds kommun tar vi vatten både ur sjöar och från grundvatten, som vi renar till dricksvattenkvalitet. Vattenskyddsområdena är geografiskt avgränsade områden som vattentäkterna får sitt vatten ifrån. Vattenskyddsområdena är till för att skydda vattentäkterna; något som vi alla som bor, arbetar eller passerar inom områdena måste tänka på.
Anmäla eller söka tillstånd
För varje vattenskyddsområde finns föreskrifter som talar om vad som är tillåtet och inte. Vissa saker måste du anmäla till oss eller ha tillstånd från oss. Andra saker får du inte göra alls.
Vilka begränsningar som gäller är olika för olika vattenskyddsområden. Till exempel kan det vara förbjudet att
- tvätta bilen med kemikalier där tvättvattnet rinner ut på marken
- ställa upp maskiner och fordon om de riskerar att läcka olja på marken
- hantera större mängder olja, växtskyddsmedel, växtnäringsämnen eller liknande utan tillstånd
- utföra gräv- eller borrningsarbeten, som kan påverka grundvattnet, utan tillstånd
Anmäl hantering av växtskyddsmedel eller vattenslagning (blankett)
Ansök om tillstånd för husbehovstäkt (blankett)
Anmäl upplag av bark, flis, spån, timmer eller liknande
Anmälan om vattenverksamhet som att gräva eller muddra i ett vattenområde, anlägga en pir eller brygga, byta eller lägga ny vägtrumma eller ta ut vatten för dricks- eller bevattningsändamål.
Läs mer om vad som gäller för respektive vattenskyddsområde nedan.
Risk för förorening
Om du ser, eller själv orsakar ett spill inom ett vattenskyddsområde, som kan förorena en vattentäkt, hör av dig till kommunen. Är det akut risk för förorening; ring 112.