Publicerad 2017-03-31

Klockan som ger frihet

Nu finns en armbandsklocka med inbyggd GPS. Den kan ge både ökad trygghet och frihet för många med trygghetslarm.

Ett vanligt trygghetslarm kan många gånger upplevas som en "fotboja". För att kunna kalla på hjälp måste du hålla dig inom hemmet fyra väggar.

- Det kan räcka med att du går iväg till tvättstugan så kan du inte larma om du skulle falla och behöva hjälp.

Det konstaterar Åsa Trolle, enhetschef på Teknik och service där man ansvarar för trygghetslarmen inom hemtjänsten.

Den nya armbandsklockan med inbyggd GPS-funktion innebär en ny möjlighet för personer som beviljats trygghetslarm. Med GPS-larmet kan man röra dig fritt och larma överallt där det finns mobiltäckning. Närmare 30 personer har redan börjat använda GPS-larmet i Östersunds kommun.

"Hittar" partnern via mobilen

Tveklöst kan GPS-larmet ge ökad frihet och livskvalitet - både för den som behöver larmet och för en eventuell partner, som slipper oro.

- Man bestämmer själv om larmet ska vara kopplat till larmcentralen eller till sin partner, berättar Åsa.

GPS-larmet gör det möjligt att snabbt lokalisera var någon befinner sig. Larmcentralen - eller partnern som är kvar där hemma - kan lätt gå in via sin dator eller mobilen. Det går också att ringa upp till "klockan" och stämma av att allt är okej, eller att guida personen hem igen.

Den som är ute och går larmar enkelt genom att trycka på en knapp på klockan om hen behöver hjälp eller är vilse.

- Det här ger både trygghet och ökad möjlighet att fortsätta att vara aktiv och röra på sig, poängterar Åsa Trolle.

- Dessutom blir det väldigt enkelt att styra om larmet till närmaste hemtjänst, för den som till exempel åker iväg till sommarstugan i en annan kommun.

Många hjälpmedel hos Teknik och service

På Teknik och service utvecklar man olika former av hjälpmedel som ska underlätta tillvaron för alla som behöver hjälp i sin vardag. Förutom klockan med GPS-larm finns bland annat fjärrstyrd nattillsyn, apodos för läkemedel och spinnande katter som kan ha lugnande effekt för många med demenssjukdom.

Läs mer om fjärrstyrd nattillssyn

Vem får använda klockan?

För att få tillgång till en klocka med GPS-larm behöver man vara beviljad stöd i form av trygghetslarm. För att få stöd behöver man göra en ansökan hos Biståndsenheten. Man får kontakt med Biståndsenhten via Kundcenter på 063 - 14 30 00.

Man kan också fylla i det här formuläretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-03-31

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen