Publicerad 2017-07-05

Mycket jobb och mycket glädje med Storsjöcupen

Storsjöcupen är igång igen för 45 året i rad! Vi har träffat en av kommunens medarbetare som gör cupen möjlig och tagit ett varv på spelplaner och Cuptorget vid sportfältet i Odensala.

Ett av flicklagen är på väg för att snart spela kanske en av många matcher denna cup.

I år deltar 487 lag från åtta länder. 6500 personer övernattar på olika skolor och fler därtill bor bland annat på campingar. Det är mycket folk i rörelse och bra tryck i stan. Cupen pågår under denna vecka med invigning på tisdagen och finalmatcher på lördagen.

Leif börjar preppa i januari

Cupen innebär mycket jobb men också mycket glädje för deltagare och personal. Leif Eén är inne på sitt 51 år som vaktmästare hos kommunen. Han tror att han har varit med och jobbat på samtliga Storsjöcuper. Leif håller främst till på sportfältet i Odensala där också många av matcherna spelas.

- Här har vi 12 spelplaner i olika storlekar, tillsammans ger de 7 hektar gräsyta. Redan i januari börjar vi förbereda för cupen. Vi lagar först mål och när isen släpper luftar vi gräsytorna. Sen sår vi gräsfrön och röjer upp, klipper gräs, kritar upp de vita ränderna och sätter hörnstolpar, berättar Leif.

Under cupveckan är Leif på plats och får fixa saker som toastopp, justering av hörnstolparna och på kvällarna mer kritning av planerna. Han har också hjälp av duktiga sommarjobbare som klipper, tar bort klotter och städar. Det värsta tycker han är på söndagen.

- På söndagen är det så tyst att det gör ont! Då är det bara jag och måsarna här, säger Leif och skrattar.

Semestern väntar han med till en vecka efter att cupen är avslutad, sen blir det fem veckor ledigt. Och nästa år borde han gå i pension, men vi får väl se hur det blir med det.
 

Fotbollsböcker och sommartips

Kerstin står i dörren till bokbussen och vinkar och ler.

På Cuptorget finns också Kerstin Ydrefors som är bibliotikarie hos kommunen. Tisdag och onsdag finns hon på plats med bokbussen. Hon berättar att många av barnen kommer och kikar och bläddrar i böcker.

- Många lockas hit av den tipsrunda som pågår. De vill gärna vinna de fina böckerna i prispotten. Det finns olika titlar att välja på, bland annat om fotboll, och de är på flera olika språk, säger Kerstin och fortsätter:

- Vi har många aktiviteter med biblioteket i sommar för stora och små. Allt från bokpyssel och berättarföreställning till att göra sin egen film i animationsverkstad, tipsar Kerstin.

Läs mer om bibliotekets aktiviteterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer info om cupen finns på www.storsjocupen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-07-05

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen