Publicerad 2017-07-23

Bråda dagar för både krögare och livsmedelsinspektörer på stråket

Kommunens livsmedelsinspektörer har mycket att göra under något av sommarens höjdpunkt i Östersund – Krogstråket och Storsjöyran.
– Det är mycket att göra, men väldigt roligt, säger Emma Nyström som tillsammans med kollegan Peter Grevsten högg tag i uppgifterna direkt när restaurangerna på stråket slog upp portarna.

Emma och Peter står utomhus i vita rockar

Emma Nyström och Peter Grevsten jobbar hårt under Stråketveckan i Östersund.

Kraven på att leverera säker mat är desamma oavsett om det handlar om en permanent restaurang eller en tillfällig. Inspektörerna har därför en lång lista med kontrollpunkter med sig när de besöker Krogstråket.

Vad kommunen vet har det bara hänt ett fåtal gånger under alla år att någon besökare på stråket har blivit matförgiftad, trots att det kan vara förenat med högre risker att laga mat i provisoriska lokaler, speciellt i högsommarvärmen.

– När vi besöker restaurangerna väljer vi ut de punkter som kan tänkas vara relevanta. Det kan exempelvis vara lokalens utformning och hur den personliga hygienen sköts. Det är jätteviktigt, säger Emma Nyström.

– Vi tittar på om det finns varmt vatten och tvål, om det finns arbetskläder så att personalen inte kommer i privata kläder, att man kan byta om och har tillgång till personaltoalett. Sedan handlar förstås mycket om hur maten förvaras och hanteras.

Krogstråkets restauranger är uppbyggda av tält, och Emma och Peter kontrollerar kvalitén och hur tälten är uppsatta. Vid regn får det till exempel inte komma in regnvatten i köken via tältdukarna.

– Om vi pratar Stråket är faktiskt de flesta som driver verksamhet här väldigt duktiga. De har oftast varit med i flera år och vet vad som gäller, säger Emma Nyström.

När Emma och Peter besökt en restaurang skriver de ett protokoll som restaurangägaren får. Där går det att se om något behöver åtgärdas, och om det i så fall ska göras någon efterkontroll av inspektörerna.

Det är inte bara serveringarna i tälten som kontrolleras. Även snabbmatsförsäljarna på området har krav som måste följas.

– Även om det är mycket jobb för oss och för krögarna den här veckan, så är det bara kul, påpekar Emma Nyström.

Om man som privatperson blivit sjuk efter att ha ätit mat på Krogstråket, eller om man har klagomål på livsmedelshanteringen i någon av verksamheterna, är det viktigt att man hör av sig till kommunen.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-07-23

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen