Publicerad 2017-08-23

Peppade på skolstart

På Norra skolan i centrala Östersund finns ett arbetslag på fem personer för mellanstadiet. Vi träffar två av lärarna, nyutbildade Johanna och erfarna Ann-Kristin, och pratar om barn, livet och lärande.

Vi slår oss ned vid skolbänkarna i ett av klassrummen. Varje bänk har en färggrann lapp med namnet på barnet som nu börjar nästa årskurs och har sin egen plats. Det är ljust och högt i tak och på väggarna finns utrymme för terminens skapelser.

Lång erfarenhet från förort och landsbygd

Ann-Kristin har varit på Norra skolan ett år men har jobbat som lärare så länge att hon kunde ha en guldklocka. Dels i Fåker och Brunflo men allt började i Angered utanför Göteborg.

- Det var tufft socialt i samhället i förorten, vi lärare insåg att vi måste samarbeta och stötta varandra och det arbetssättet har spridit sig. Vi samarbetar här också, man är inte ensam med sin klass eller sina funderingar. Jag och Johanna jobbar ihop med de två fyrorna och kan inspirera och lära av varandra. Dessutom får eleverna två lärare att knyta an till som har lite olika stilar, säger Ann-Kristin och fortsätter:

- Vår rektor Lena Medin är jättebra och omtyckt av elever och föräldrar. Hon är väldigt strukturerad och lösningsfokuserad och har stort förtroende för oss. Vi får själva leda vårt arbete och vara med och påverka hur vi jobbar, berättar Ann-Christin.

Gillar att följa utvecklingen

Johanna berättar att hon valde läraryrket för att hon själv hade det tufft i skolan. Hon vill vara en bra lärare, en sån som hon önskar att hon hade haft då.

- Jag bestämde mig redan i åttonde klass. Då hade jag en lärare som sa till mig att jag aldrig skulle bli någonting, det påverkade mig och min prestation i alla ämnena, säger Johanna.

Johanna och hennes sambo har bott i Östersund ett år nu. Hon tycker att det är en mysig stad och skönt att det är ett lugnt tempo här. Hon har tidigare bott i Stockholm, och för studierna, i Sundsvall och Härnösand. Nu är Johanna peppad på att skolan ska starta och att få påbörja resan framåt med barnen.

- Det är så roligt att se barnen utvecklas och mogna, både personligen och kunskapsmässigt. Jag har praktiserat och jobbat som lärare under utbildningen. Delvis här på Norra skolan och tidigare med ämnen som svenska, engelska och samhällsorientering. Så jag har träffat och jobbat en del med eleverna jag kommer ha i min klass men det är ändå lite nervöst, säger Johanna med ett leende.

Skapa framgång tillsammans

Vi pratar om elevernas engagemang och hur de blir mer nyfikna när de själva får vara med och bestämma. Ann-Kristin berättar att hon kan sätta upp ramarna för vad de ska göra men att eleverna får bestämma hur och planera ett arbetsområde själva. Då ökar entusiasmen och engagemanget.

- Vi brukar vara noga med att prata med barnen om mål och vad man utvecklar och vad det kan leda till. De blir själva medvetna om sina framsteg och nöjda och glada över vad de har skapat och sin utveckling, säger Ann-Kristin.

Kreativiteten och möjligheten att utvecklas gillar de två lärarna med sitt yrke. Kommunen anordnar inspirerande föreläsningar och de samverkar med andra skolor och lär sig av kollegor, barnen och samhället.

- Det händer mycket med tekniken också och nu ska exempelvis programmering ingå på något vis i alla ämnen. Det gäller att hänga med och testa sig fram, och barnen kan mycket säger Ann-Kristin.

Vill du bli lärare?

Om du funderar på att bli lärare i Östersunds kommun så säger Johanna såhär:

- Gör det! Det är superkul. Utvecklande, stimulerande och kreativt. Gillar du ansvar och utveckling så är det perfekt!

Jobba i Östersunds kommun:

Jobba inom barn och utbildning

Pedagog Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyttig info för dig med barn i skolan:

Grundskola

Dexter, info om ditt barns skolgång

Lov, ledigheter och läsårstider

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-08-23

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen