Publicerad 2017-08-25

Bortglömda cisterner – en stor risk för villaägare

Berg- och jordvärme och andra uppvärmningssystem blir allt vanligare, men i de hus som tidigare värmts upp med olja står ofta cisternen kvar i källaren eller trädgården. Bortglömda cisterner kan dock leda till stora kostnader för villaägaren, och utgöra en risk för miljön och dricksvattnet.

Bild på en grå cistern ovan mark, med träd och annat grönt runt omkring.

Att tömma och rengöra sin cistern när den inte längre ska användas är ett lagkrav, men trots det är det vanligt att oljetankar, villatankar eller farmartankar blir stående med eller utan innehållet kvar.

- Det finns ett väldigt stort mörkertal, vi har ungefär 100 cisterner i vårt register men vi räknar med att det finns många fler som vi inte vet om, och kanske inte heller den som äger huset vet om själv ens, säger Robert Bergerheim, miljöinspektör på Östersunds kommun.

Villaägare många gånger omedvetna om cisternen

Uppvärmning med olja var vanligt i hus som byggdes på 50- och 60-talen men när nya ägare tagit över så har man många gånger bytt till bergvärme eller något annat, men låtit oljetanken vara kvar i källaren eller nedgrävd på tomten.

- Många vet inte om vilka risker som finns med att ha en cistern stående i källaren eller nedgrävd i marken. Förutom att det kan bli väldigt dyrt för ägaren om cisternen börjar läcka av sig själv eller om man råkar ta sönder den om man exempelvis ska gräva eller liknande, så är det självklart också en stor risk för att det påverkar miljön eller dricksvattnet, säger Robert Bergerheim.

I augusti förra året gick en cistern i en fastighet i centrala Östersund sönder i samband med ett reparationsarbete. Över 1 000 liter eldningsolja rann rakt ut i avloppet.

- Det var en av dessa ”mörkertalscisterner” det var frågan om där. Varken de som skulle utföra arbetet eller vi på kommunen hade några uppgifter om att cisternen existerade. Den hade i inte varit i bruk på ett bra tag tror vi, men var full med eldningsolja, säger Robert Bergerheim.

Risk för att försäkringen inte täcker sanering

Andra exempel finns också från exempelvis Limhamn där en trasig koppling till ett rör i källaren på ett flerbostadshus gjorde att 800 liter olja rann rakt ner i marken. 23 ton jord fick schaktas bort och grannar till huset riskerade påverkan från oljeångor och liknande i sina bostäder. I Munka Ljungby upptäcktes en läckande villatank i ett uthus. Oljesaneringen kostade miljonbelopp och av huset är bara hälften kvar, och av tomten bara ett stort hål.

- Det många inte vet om är att det inte är säkert att försäkringen täcker en sanering om olyckan är framme. Som fastighetsägare är man skyldig att ha koll, kontrollera sin cistern regelbundet och om den inte längre ska användas ska man ta den ur bruk och få den tömd och rengjord, säger Robert Bergerheim.

På vår sida om cisterner kan du läsa mer om vad som gäller för att installera, kontrollera och ta cisterner ur bruk.

Läs mer om cisterner

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-08-25

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen