Publicerad 2017-09-01

Grillfest inför öppnandet av köken i Lit och Brunflo

Det närmar sig öppningsdags för tillagningsköken på Häradsgården i Lit och Ängegården i Brunflo. Redan i dag hålls första invigningsfesten med grillbuffé i Lit. Nästa fredag den 8 september blir det Ängegårdens tur att fira.

Förra året beslutade Vård- och omsorgsnämnden att Lit och Brunflo skulle få egna tillagningskök. Restaurangerna kommer att erbjuda servering både för dem som bor, deras anhöriga och övriga medborgargrupper, som besöker kommunens mötesplatser.

I dag är arbetet med att öppna tillagningsköken på Häradsgården och Ängegården i full gång. Kockarna är anställda, menyer och servicenivå diskuteras. De boendes behov och välmående står i fokus. Kommunens Måltidsservice ansvarar för driften och man har en kostpolicy som vägvisare:

- Att få öppna köken är otroligt roligt och utmanande, säger kökschefen Linnea Hellström. Det är enklare att göra verklighet av vår kostpolicy när vi kommer närmare gästen. Jag tänker särskilt på att vi ska laga maten så nära gästen som möjligt, anpassa måltiderna efter var och ens behov, ha daglig dialog kring maten och minska svinnet.

- Framförallt ska vi ta vara på de sensoriska värdena. På vanlig svenska handlar det om att mat ska smaka bra, se lockande ut, dofta och göra gott, förklarar Linnea. Ett bröd smakar godare om det kommer direkt från ugnsvärmen och doften av nybakt bröd finns i restaurangen.

- Maten och måltiden ska ju vara något att längta till, säger Mona Modin Tjulin, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden. Det är ett bra tillfälle för att umgås med släkt och vänner. Vi hoppas att öppnandet av köken och restaurangerna ska få fler att både träffas oftare och njuta av bra och god mat.

Festmiddagar med anhöriga

Arbetet följer ingen färdig formel eller kommunal rutin utan bygger på en bra och öppen dialog mellan Vård- och omsorgsförvaltningen och Måltidsservice. De två boendena har lite olika förutsättningar och de ska tas tillvara på bästa sätt. Allt kommer inte att vara spikat och klart från dag ett. Den övergripande planen ser ut så här:

  • invigningsfester i både Lit och Brunflo i början av september
  • matlagning påbörjas i mitten av september
  • så många måltider som möjligt tillagas till de boende från 2 oktober
  • festmiddagar med anhöriga innan jul
  • betydligt fler gäster från vård och omsorgs målgrupp i restaurangerna innan jul

Redan idag lagas det bland annat frukost och mellanmål i köken och andra gäster än de boende äter i restaurangerna. När nu även luncher och middagar börjar tillagas så ökar flexibiliteten och valmöjligheterna.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-01

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen