Publicerad 2017-09-06

Det blev silvermedalj i laddguldet

Östersunds kommun drog in en silvermedalj i tävlingen laddguldet där de sex bästa kommunerna i landet bedömts som konsekvent satsat på att skapa förutsättningarna för att äga och köra elbilar.

Annie lööf delar ut pris till Annsofie andersson

Centerns Partiledare Annie Lööf var prisutdelare på laddguldet, där kommunalrådet Annsofie Andersson tog emot pris för en andraplacering

Kommunen har bedömts både vad gäller laddmöjligheter, infrastruktur och hur vi informerar. Men också hur kommunen själv är föredömen, genom sin egna satsning på elbilsflotta

Anne Sörensson på grön trafik, Östersunds kommun.
Vad betyder detta pris för kommunen?
- Det är positivt när Östersunds kommuns miljö/klimatprofil stärks nationellt. Det kan öppna för att andra aktörer vill samarbeta med oss. Rent konkret så var priset ett antal laddstolpar vilket gör att fler laddbara bilar kan laddas.

På vilket sätt kan en utmärkelse driva på utvecklingen mot att vara ett fossilfritt 2030?
- Det som står bakom utmärkelsen; att det finns 106 offentliga laddpunkter att ladda på inom kommunens gränser varav 2 snabbladdare samt att kommunkoncernen (Östersunds kommun, Jämtkraft och Östersundshem) utöver detta har cirka 130 interna laddpunkter gör det möjligt att köra elbilar i Östersund.
Transporterna står för den största delen av de fossila utsläppen och övergång till mer elfordon är en viktig puzzelbit för att nå 2030-målet. Avgasfria elfordon bidrar dessutom till mindre buller och renare luft, dvs en attraktivare stad att bo i och besöka.

Av juryn så anses Östersund vara nytänkande inte bara för att kommunen varit tidigt ute, utan också för att kommunen jobbar konsekvent vidare med sin elbilssatsning.

Juryn har i sin bedömning tagit hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, hur fördelningen mellan kommunal respektive privat regi ser ut samt vilka informationsinsatser som görs.

Komunalrådet Annsofie Andersson var på plats under prisutdelningen på tisdagskvällen.
- Det är glädjande att vi värderas utifrån det vi hela tiden jobbar mot, att gemensamt verka för att nå våra klimatmål.

Bland de sex nominerade kommunerna som tog sig till final var Östersund, Kalmar, Falun, Stockholm, Gävle och Jönköping. Gävle vann.

Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet med Klimatkommunerna och Power Circle står bakom tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun.

Visste du att;

I kommunens bilsflotta finns 44 rena elbilar och 10 laddhybrider. Tre elbussar kommer i slutet på året att börja trafikera en linje från Torvalla till Brittsbo i Östersund. Offenliga laddstolpar finns även på landsbygden i Östersund, i Tandsbyn, Fåker, Orrviken, Häggenås och Lillsjöhögen. Östersundshems fastighetsskötare kör 19 av 21 fordon på el och har startat upp Norrlands första elbilspool för hyresgäster och andra.

Jämtkrafts elfordon laddar på solel. I de tre länen Västernorrland, Jämtland och Tröndelag finns över 644 offentlig laddpunkter och 44 snabbladdare.

Nedan kan du fördjupa dig kring ämnet fossilfritt och elbilar, bland annat.

Mer om elbilar i Östersunds kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om elbussar I Östersunds kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om grön trafiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-06

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen