Publicerad 2017-09-07

Östersund blir fristad för utsatt kulturutövare

Östersunds kommun har blivit medlem i det internationella nätverket ICORN, som ordnar beskydd till hotade och förföljda kulturutövare från hela världen. Vid årsskiftet förväntas en författare, konstnär, journalist, eller en annan typ av kulturutövare att vara på plats i Östersund.

Det är Kommunfullmäktige i Östersund som har fattat beslutet om att bli medlem i ICORN, och gett Kultur- och fritidsförvaltningen utökad budgetram för att klara uppdraget.

- Att värna det fria ordet är otroligt viktigt, därför är det mycket oroande att fler och fler länder begränsar författare och journalisters möjlighet att arbeta. Många hotas av fängelse, en del riskerar till och med att mista livet för det de skriver. Att vi i Östersund kan ge en fristad för en förföljd författare eller journalist är närmast en skyldighet. Vi måste stå upp för yttrandefrihet varhelst i världen den är hotad, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomassson (MP).

Förslaget om en fristad för förföljda kulturutövare lades fram redan 2014 av liberalernas Pär Löfstrand i Östersund. Att kommunern skulle bli en del av ICORN. En dom i förvaltingsrätten förbjöd dock kommuner att ägna sig åt utrikespolitik, en dom som revs upp 2015 och sedan dess har kommunerna rätt att vara fristad åt hotade kulturarbetare.

Medlemskapet innebär att Östersund under två år blir en fristad och bjuder in en kulturutövare som inte kan leva och verka i sitt hemland. Den person som kommer hit får en bostad, ett stipendium som ska täcka levnadskostnader och hjälp med att hitta ett lokalt nätverk för att kunna fortsätta att arbeta.

- I rollen som koordinator sköter jag kontakten med ICORN och alla förberedelser inför mottagandet av den person som bjuds in, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator i Östersunds kommun.

 

Nu kommer kommunen att få förslag på personer som ICORN tror kommer att passa Östersund. Tanken är att fristadsgästen ska få arbetsro och även möta andra kulturutövare. Meningen är att hen ska fortsätta utöva sin konstform, att en röst inte ska tystna.

- Vi ska jobba vidare med att planera inför mottagandet och se till att det blir så bra som möjligt för den som kommer till Östersund, säger Catharina Andersson.

Förhoppningen är att fristadsgästen ska vara på plats vid årsskiftet.

- Vi är oerhört glada att Östersund ansluter sig till ICORN. Det sätter internationell solidaritet och gästfrihet på agendan och ger författare och artister det skydd och det utrymme de behöver för att kunna fortsätta sitt arbete utan rädsla för förföljelse och censur. Med Östersund stärks ICORN:s nätverk i Sverige ytterligare och vi ser fram emot ett fruktbart framtida samarbete, säger Helge Lunde, ordförande, ICORN.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-07

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen