Publicerad 2017-09-27

Årets kulturpristagare och andra viktiga beslut

Annika Norlin är årets kulturpristagare, stipendium till musik av kvinnliga tonsättare, avgifterna för privatpersoner höjs på Östersunds skidstadion och skidbackar, och det blir en ny multiarena vid Treälvsskolan i Lit. Här är några av de beslut som Kultur- och fritidsnämnden fattade under onsdagen.

Annika Norlin får Östersunds kulturpris 2017. Annikas framgångar under artistnamnen Hello Saferide och Säkert! har sedan debutalbumet 2005 gjort henne till en av Sveriges mest omtyckta artister. Foto Elinor Wermel

Annika Norlin får kulturpriset

Annika Norlin får Östersunds kulturpris 2017 för sitt arbete främst som sångerska och låtskrivare. Annikas framgångar under artistnamnen Hello Saferide och Säkert! har sedan debutalbumet 2005 gjort henne till en av Sveriges mest omtyckta artister. I sitt låtskrivande och andra texter återkommer hon gärna till sin uppväxt i Östersund. Hennes arbete som artist inom musikområdet har tilldelat henne prestigefulla utmärkelser som till exempel flera Grammisar, P3 Guld och Ulla Billquist-stipendiet. Annika har också tilldelats flera utmärkelser som författare bland annat för sina noveller.

Här kan du läsa mer om kulturpriset och vilka som fått det tidigare.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Trio Quinta & Lena Moén och Karin Tegenborg Falkdalen får kulturstipendiet

Med 60.000 respektive 40.000 kronor. Trio Quinta och Lena Moén får stipendiet för att under en period kunna arbeta ostört med forskning efter mer musik från kvinnliga tonsättares penna. Karin Tegenborg Falkdalen får stipendiet för att under en period kunna bedriva arkiv- och biblioteksstudier för att arbeta fram idéer till populärvetenskapliga bokprojekt där kvinnorna i den svenska historien är huvudpersoner.

Här kan du läsa mer om kulturstipendiet och vilka som fått det tidigare.länk till annan webbplats

Avgifter för privatpersoner på Östersunds skidstadion under hela vintersäsongen

Avgift tas ut under vintersäsongen från det att konstsnöspåret/skidspåren öppnar till säsongen är slut, det vill säga när skidspåren slutar att prepareras.

Avgifterna för både dagkort och säsongskort för privatpersoner kommer att höjas från och med skidsäsongen 2017/2018. Dagkortet på Skidstadion för vuxna ska kosta 60 kronor och säsongskortet 800 kronor. För ungdomar 8–18 år och seniorer blir det 30 respektive 400 kronor. För barn upp till 7 år är det gratis.

Det finns två anledningar till avgiftshöjningen. Dels har avgifterna inte ändrats sedan de infördes under 2008. I jämförelse med andra skidorter som tar betalt för sina skidspår har Östersund väldigt låga priser på spårkorten. Samtidigt lägger Östersunds stora summor varje år på att spara och lägga ut snö, preparera skidspår samt tillverka konstsnö. Dessutom måste Kultur- och fritidsnämnden spara 4 miljoner kronor under 2018 på uppdrag av kommunfullmäktige. Avgiftshöjningen blir en av de åtgärder som nämnden genomför för att klara besparingskravet.

Det blir ingen avgiftshöjning för föreningar.

Dessa spår blir avgiftsbelagda respektive gratis.

Höjning av dagkortspriser i skidbackarna

Dagkortspriset för skidbackarna blir 150 kronor för vuxen och 100 kronor för ungdom. Den nya prislistan för Skidstadionlänk till annan webbplats och skidbackarnalänk till annan webbplats kommer att publiceras inom kort.

Multiarena byggs vid Treälvsskolan i Lit

Nämnden beviljar 870 000 kronor för att bygga en multiarena i anslutning till Treälvsskolan i Lit. Den ska stå klar till våren 2018.

Under hösten 2016 gjorde Kultur- och fritidsnämnden en undersökning bland barn och unga i Lit. Syftet var att kartlägga deras upplevelse av och möjligheterna till fritidsutbud i området, samt hur dessa överensstämmer med deras önskemål. Ett önskemål var en multiarena vid Treälvsskolan, och nu blir den alltså verklighet. En multiarena är en idrottsplats som är byggd på ett sådant sätt att det ger möjlighet att utöva flera olika sporter, exempelvis basket och fotboll.

Östersunds basket får 50 000 kr i bidrag för elitsatsande damlag

Kommunen vill främja lagsport på elitnivå för damer. I år får Östersunds basket 50 000 kronor i bidrag för sin verksamhet. Denna säsong 2017/2018 spelar Östersund Basket i Basketettan Dam, det vill säga division 1.

Utegym vid Lillsjön

Det har kommit in önskemål från kommunens invånare om att bygga ett utegym i Lillsjön, bland annat ett medborgarförslag. Kultur- och fritidsnämnden och Miljö- och byggnads­nämnden ser positivt på idén. Lillsjön ska bli naturreservat och i planen över områdets utveckling finns redan idén om ett utegym med. När ombildningen är klar tas frågan vidare.

Program för långsiktig utveckling av kommunens idrottsanläggningar

Kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att ta fram ett program för den långsiktiga anläggningsutvecklingen i kommunen. Programmet ska vara klart vid årsskiftet 2018/2019 och presentera en samlad bild av hur behovet av underhåll, utveckling, eventuell avveckling samt nya anläggningar ser ut under de kommande 5-20 åren. Programmet ska visa på hur utvecklingen av idrottsanläggningarna ska kunna möta en ökande befolkning i kommunen, utveckling av nya stadsdelar samt föreningslivets och idrottens utmaningar och behov. Utgångspunkten är bidra till bättre möjligheter att utöva idrott och rörelse och öka folkhälsan för kommunens invånare.

Läs mer om de beslut som Kultur- och fritidsnämnden tagit i protokollet som publiceras inom kortöppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-27

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen