Publicerad 2017-09-28

Nytt arbetssätt kvalitetssäkrar fotbollsplanerna i Östersund

Samordning av resurser och ett delvis nytt arbetssätt. Det ska göra att Östersund och Storsjöcupen garanteras bättre gräsplaner på Odensala sportfält – och även resterande planer – nästa år.
– Nästa sommar kommer det att vara gröna och fina planer, säger Ulf Norlén, enhetschef på Park och fritid, Östersunds kommun.

Ulf Norlén med en gräsplan i bakgrunden

Ulf Norlén, enhetschef på Park och fritid i Östersunds kommun, lovar bättre gräsplaner nästa år.

I samband med Storsjöcupen i juli fick arrangörerna ta emot mycket kritik för de undermåliga planerna på sportfältet. Efter en ogynnsam vinter och vår var det problem med att fixa grönt gräs, och planerna var dessutom ojämna på många ställen.

– Men planerna tog sig dåligt även efter cupen och vi insåg att det inte bara var vädret som var orsaken. Andra planer i kommunen var betydligt bättre, berättar Ulf Norlén.

Östersunds kommun håller på att bygga en ny konstgräsplan på sportfältet och den kommer naturligtvis både att gynna lokala föreningar, speciellt tidigt på säsongen, och arrangörerna för Storsjöcupen.

Nyckeln är samarbete

Men Ulf Norlén ger också löften om att naturgräsplanernas standard kommer att bli betydligt bättre till kommande säsong. Detta genom bättre samarbete, bättre struktur och bättre uppföljning.

– I stället för att ha våra personella resurser utspridda och där man jobbar efter eget sätt på de olika ställena har vi nu en samsyn och ett gemensamt upplägg över hela linjen, menar Norlén.

Kortfattat innebär det att personalen jobbar i större grupper vid större insatser vid anläggningarna. Planeringen är också gemensam. Nu finns en matris som alla fotbollsanläggningar ska följa. När och hur insatser ska ske är schemalagda – och varje vecka sker gemensamma uppföljningar för att få ett kvitto på hur arbetet fortskrider.

– Det har varit lite olika sätt att tänka förut. Man har levt lite i olika världar. Ansvaret för att vi inte styrt upp det här tidigare får jag ta på mig, säger Ulf Norlén.

Täcker över tre planer

Jordkvalitén på sportfältets fotbollsplaner skiftar i kvalitet. I vissa fall skulle det behövas en omläggning.

– Något borde göras på sina håll, men det är inget vi klarar till nästa säsong. Däremot kommer vi att testa att täcka över tre planer, två av dem på sportfältet, för att få till en växthuseffekt och snabbare gräsväxt tidigt. Det har vi haft för lite personal till förut, men med det nya samarbetet funkar det bättre.

– Om vi får en lika dålig vår 2018 kommer vi att stödså med ett snabbväxande gräs. Jag är helt övertygad om att vi kommer att stå här nästa sommar på sportfältet och tycka att vi har gröna och fina planer, avslutar Ulf Norlén.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen