Publicerad 2017-09-29

Östersund åker till Spanien med lokal mat

Arbetet med Unesco-nätverket UCCN fortsätter och den 29 september till 2 oktober åker en delegation till Dénia i Spanien för att träffa representanter från de 18 städer som finns med i gastronomigruppen.

Kvinna sitter ned och ammar sin bebis på parkbänk

- Vi vet att upplevelseindustrin samt kultursektorn är de branscher som globalt växer snabbast. Genom att vara med i det här nätverket så ökar vi kännedomen om Jämtland Härjedalen som matregion vilket i sin tur bidrar till fler affärsmöjligheter för företagen. På lång sikt handlar det alltså om att skapa tillväxt och fler arbetstillfällen i regionen. Något som ligger helt i linje med kommunens tillväxtplan, säger Jessica Stenbäck som är utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Östersund och Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Tanken med nätverket är att utbytet ska skapa en hållbar lokal tillväxt inom bland annat mathantverk. För ett år sedan höll det globala nätverket sitt årsmöte i Östersund och över 250 delegater fick bland annat uppleva en gastronomi- och kulturvecka och ta del av en internationell forskningskonferens. Årsmötet blev en succé och vi belönades med Svenska Unescopriset 2017.

- I samband med årsmötet blev Östersund utsedd till koordinator för hela gastronomigruppen med totalt 18 städer. Det innebär att vi nu har ett extra ansvar för det här nätverkets utveckling och arbete fram till juni 2018, säger Jessica Stenbäck som jobbar som utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Vad kommer ni att göra de här dagarna i Dénia?

- Vi kommer bland annat leda tre workshops som i korthet handlar om att skapa gemensamma utvecklingsprojekt med fokus på hållbar utveckling inom Agenda 2030. I samband med nätverksträffen ordnas också en festival där mat från alla gastronomiska städer kommer att visas upp. Genom att vi är med i nätverket finns möjlighet till utbyte för matföretagare. Till Dénia följer kocken Lena Flaten med för att visa upp jämtländsk kultur.

Östersund är ”Creative City of Gastronomy” - vad betyder det?

Östersund och Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Vi är utsedda inom gastronomi, men man kan som stad även vara medlem inom andra kulturgenrer som tex musik, litteratur design etc. Totalt är vi 116 städer från hela världen som är med i nätverket.

Bakom satsningen står Torsta AB, Jämtland Härjedalen Turism, LRF Jämtland, Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond samt deltagande parter.

Läs mer om gastronominätverket härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Deltagare i Östersunds delegation till Dénia

Jessica Stenbäck, utvecklingsstrateg, Östersunds kommun
Joackim Ekroth, (M) Östersunds kommun, vice ordförande i Miljö och samhällsnämnden
Dag Hartman, Region Jämtland Härjedalen
Lena Flaten, kock, Flammans skafferi
Oriane Hachache student Lyon som varit student vid Mittuniversitetet och även kommer att göra sin Master här.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-09-29

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen