Publicerad 2017-10-06

Bandyplan vill ha kyligare klimat: "Vi är i vädergudarnas händer"

Ishockeyn är igång, men en annan lagsport på is – bandyn – tvingas som vanligt att vänta på sin hemmaplan. Konstfruset innebär inte automatiskt att det finns is att tillgå. Vädret måste bidra med sitt, det är den enkla sanningen.

Stefan Tengblad sittande på en bänk med en gruslagd bandyplan i bakgrunden.

Stefan Tengblad är driftansvarig på Östersund Arena och Hofvallen.

Än så länge får bandyspelarna träna på is inomhus, och det finns ingen garanti för att den fullstora utomhusplanen vid Östersund Arena är spelklar till Östersunds BS seriepremiär i mitten på november.

– Vi är förberedda och startklara varje dag för att lägga isen. Ingen vill komma igång hellre än vi. Men vi måste ha hjälp av vädret också, säger Stefan Tengblad som är driftansvarig på Östersunds kommun.

När väl isen är på plats är det inget större problem med milt väder. Men under frysningsprocessen krävs rätt lufttemperatur och vindförhållanden. Mellan sju och tio dygn krävs en medeltemperatur på max fem plusgrader under perioden.

Oförtjänt kritik

Tyvärr finns det de som har svårt att acceptera hur konstisanläggningen fungerar, och kommunens personal får ta emot oförtjänt kritik varje år.

– Inte minst på sociala medier skrivs det mycket dumt på sina håll, och det klankas på vår personal. Men det här är ju definitivt inte vårt fel, säger Stefan Tengblad.

– Visst finns det bandyisar i landet som kan läggas tidigare och i varmare klimat, som till exempel på Studenternas i Uppsala, men långt i från överallt. I Uppsala har de tre-fyra gånger så stor kapacitet på anläggningen, men då har man också is till en helt annan kostnad.

Höstarna har inte blivit kallare de senaste åren, tvärtom. Och den naturliga kylan under dygnen är som sagt en förutsättning även för en konstfryst anläggning.

– Men vi är som sagt i startgroparna. Så fort vi får chansen börjar vi med isen, lovar Stefan Tengblad.


  Så går isläggningen till:

  1. På hösten påbörjas arbetet med att jämna till och kratta grusytan så att den blir slät. Sedan så ska den vältas så att den blir packad men utan vibrationer.
  2. När det jobbet är klart så väntar vi på vädret; det ska vara sju till tio dygn med en medeltemperatur på max 5 plusgrader, samt vindstilla, hela perioden.
  3. Väderleksprognosen följs sedan dagligen och när vi ser att den prognosen kan infalla, då startas bevattningen.
  4. Att vattna genom en yta på 7000 kvadratmeter tar mellan ett till tre dygn, det beror på om vi har tur med vädret och hela ytan hinner bli blöt för att kunna frysa till. När vi anser att det ska fungera, då slår vi på kylanläggningen. Det är ingen ide att vattna i flera veckor innan väderleken tillåter start av kylanläggningen, för allt överflödigt vatten dräneras bara ut ur grusbädden och ner i avloppsystemet.
  5. Kylanläggningen stegas sedan upp under ett till två dygn, beroende på yttertemperauren, och samtidigt lägger vi på vatten för att bygga is. Eftersom vatten tillför energi kan vi inte lägga på så mycket varje gång. Principen är att en kylanläggning tar bort den energin som vi tillför i form av varmt vatten och då fryser vattnet till is. Så håller vi på tills vi har en isyta med rätt tjocklek. En isyta bör vara mellan tre till fem centimeter tjock på den här anläggningen. Enligt entreprenörens driftsinstruktioner ska grusbädden handspolas med slang till dess att full tjocklek på isytan är uppnådd. Vi får inte använda traktor och vattentunna, vilket du vanligvis använder på en natursisyta.
  6. Sen ska isytan målas med vit färg. En fördel med att måla är att solen på våren inte smälter isytan så fort. Vi förseglar färgen med vatten och det måste göras i etapper så att det kan frysa. Bara detta arbete tar ett dygn.
  7. Sedan mäter vi ut och lägger linjer för bandyspel. Dessa ska också förseglas med vatten i omgångar. Sen mäter man tjockleken på ett flertal ställen för att se att ytan är minst tre centimeter.
  8. Efter det så börjar jobbet med att göra isytan spelbar, hyvla och vattna med ismaskin. Hur lång tid det tar beror på hur bra frysningen blivit; om vi är för snabba med förarbetet blir slutresultatet betydligt sämre.
  9. Och när allt detta är klart så kan vi släppa på för aktiviteter på isen. Vi meddelar då Kultur- och fritidsförvaltningen som lägger in tider för föreningar/aktiva och allmänheten.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-10-06

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen