Publicerad 2017-10-20

Måltidsservice jobbar i rätt riktning med klimatsmart skolmat

Klimatsmart streetfood stod på schemat när det var dags för årets temavecka på kommunens skolor och förskolor. Bland annat fick eleverna på Vallaskolan under torsdagen testa en vegetarisk wok serverad ur muurikka.

Det är Matsedelsgruppen som jobbat fram den gångna veckans tema för hela Måltidsservice. Sedan har det varit upp till varje tillagningskök att själva sätta menyerna och planera matsedlarna. Varje kök har varit tvungen att använda klimatsmarta råvaror som fågel, viltkött, fisk, vegetariskt av höstens skörd och sojaprodukter/quorn.

Under blå himmel och strålande solsken serverade man under torsdagen maten utomhus till eleverna på Vallaskolan. Det bjöds på vegetarisk wok med quorn ur muurikka med sweet chilisås till. De elever som kände sig manade fick även testa att äta med pinnar.

Annorlunda och rolig grej

- Vi har under tidigare skollov serverat mat ur muurikka utomhus till fritidsbarnen. Nu serverar vi till alla elever på Vallaskolan, vilket är runt 700 personer. Maten serveras i take away-boxar för att få lite känsla för att det är streetfood, men även för att det är annorlunda och en rolig grej. Förhoppningsvis är det uppskattat, säger Inga-Lill Vängman, som är en av fem kockar på tillagningsköket vid Vallaskolan.

Köket tillagar dagligen närmare 1400 portioner mat. Förutom Vallaskolan får även Östbergsskolan och Arnljotskolan sin mat lagad här.

- För mig känns det väldigt viktigt att kunna erbjuda en temavecka på skolorna för våra gäster och vår personal. Jag tycker det är ett bra sätt att få möjlighet att lära sig mer om ett specifikt tema både för gästerna och personalen, säger Niklas Hamberg på Måltidsservice, kökschef för Jämtlands gymnasium och Frösöns skolor.

Klimatsmart mat i rätt riktning

Niklas Hamberg tycker också att det är ett bra sätt att utveckla verksamheten. Genom att tillfälligt ändra det vanliga arbetssättet, och låta köken själva styra över matsedel och recept, finns det sedan en möjlighet att lära av varandra i organisationen. Maträtter som tagits emot väl under temaveckan kan till exempel sedan läggas in på den ordinarie menyn som serveras på alla skolor.

- Årets tema känns som ett mycket aktuellt tema som både blir utmanande och omtyckt. Att tillaga och servera klimatsmart mat känns mer och mer aktuellt och i rätt riktning. År 2020 ska 50 procent av maten vi serverar vara ekologisk.

Måltidsservice

  • Tillhör Serviceförvaltningen och lagar mat till förskola, skola, gymnasium och till de äldre på särskilda boenden.
  • Riktigt bra måltider i förskolan och skolan är goda, hälsosamma och trevliga. De ska ge energi och näring för att orka leka, lära, växa och utvecklas. På ostersund.se hittar du mat­sedlar, information om skolmaten och beställnings­formulär för specialkost.

Måltider-sidan på ostersund.se

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2018-04-13

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen