Publicerad 2017-11-04

”Vi kunde inte ha fått ett bättre mottagande”

Hittills i år har Östersunds kommun anställt fem nya undersköterskor till undersköterskepoolerna. Extra roligt är att de alla har valt att flytta till Östersund från andra delar av landet – från Luleå i norr till Örebro i söder.

Karolina Haga från Orsa och Vanja Törnberg från Örebrotrakten är två av undersköterskepoolens nya ansikten.

Vi träffade dem för att prata om jobbet inom kommunen och vad de tycker om Östersund som stad.

Hur kommer det sig att ni sökte jobb här?

Karolina:
Jag jobbade som undersköterska på en operationsavdelning i Mora men längtade efter att jobba närmare individerna och mer utifrån deras behov. Så var jag i Lofsdalen på ett läger för skoterintresserade tjejer och där träffade jag två tjejer från Östersund. Vi klickade direkt och jag kände att Östersund måste vara en trevlig stad eftersom de var så trevliga! När jag kom hem frågade jag min sambo ”Östersund, är det ett alternativ?” Då visade det sig att han också hade funderat på att flytta hit. Två veckor senare var vi här och kollade på hus och samtidigt googlade jag efter tänkbara jobb. Jag fick tag på Else-Marie, som är min chef idag, och på den vägen är det.

Vanja:
Min pappa kommer från Aspås och vi har sommarstuga i Nordannälden. Jag har varit här på somrarna sedan barnsben och senare även med mina egna barn. Min dotter flyttade faktiskt hit för tre år sedan eftersom hon känner sig så hemma här. Själv har jag har alltid sagt att jag ska flytta upp när jag blir pensionär, men eftersom min dotter ändå flyttade upp blev det tidigare. Eftersom jag har jobbat natt inom hemtjänsten i 30 år passade jobbet på undersköterskepoolen perfekt.

Hade ni några funderingar på hur det skulle vara att flytta till Östersund?

Karolina:
Jag hade egentligen inga förväntningar alls men känner att det blivit så mycket bättre än jag hade kunnat tänka mig. Jag blev så otroligt väl emottagen och de människor jag har mött har varit genuint intresserade av mig och varför jag flyttat hit. Dessutom är mina grannar i Fåker rena drömgrannarna.

Vanja:
Jag hade ju varit här mycket sedan innan, men kände egentligen ingen. Men det har inte varit några problem eftersom människorna här är väldigt varma och välkomnande. Eftersom jag bor i Krokom har jag dessutom bara en mil till stugan i Nordannälden, istället för 60, och det är inte illa.

Hur är det att jobba inom undersköterskepoolen, som nyanställd och som ny i kommunen?

Karolina:
Jag tycker att det har varit toppen. Jag åker runt mellan de olika LSS-boendena och blir inskolad i verksamheter både för barn och äldre. Just nu är jag på nio olika ställen och för mig personligen är det enbart positivt.

Vanja:
Jag håller med. Jag får åka runt mycket och lär på det sättet känna kommunen och dess människor. Det är också ett fritt arbete där man får önska vilka tider man vill arbeta.

Hur upplevde ni den första tiden på jobbet?

Karolina:
Jag är så glad över att jag inte bara blev inkastad i jobbet. Min chef såg till att en kvinnlig kollega avsatte en dag till att bara köra runt mig i stan och visa olika platser och berätta om Östersund som plats. Min chef såg helt enkelt till att ”plantera” mig i stan och välkomna mig till kommunen.

Vanja:
På bästa tänkbara sätt. Min chef är väldigt lyhörd och gör allt hon kan för att fixa eventuella problem. Jag visste till exempel inte om jag skulle trivas med att arbeta i poolen, och då sa hon bara att jag skulle vara helt öppen med om det fungerade eller inte – och annars skulle jag kunna söka mig till ett annat jobb inom verksamheten.

Karolina:
Ja, min chef är också väldigt stöttande. Hon vet till exempel att jag utbildat mig till dreadlockfrisör och gärna vill jobba deltid med det, men att jag vill ha kvar jobbet inom undersköterskepoolen som en trygghet. Det har hon inte haft några som helst problem med.

Slutligen, vad skulle ni säga till någon som funderar på att söka jobb här och flytta hit?

Karolina: Att de ska göra det! Men de får såklart inte vara rädda för vinter eller blåst, för det är mycket väder här. Personligen tycker jag bara att det är kul.

Vanja: Som jag sa tidigare är människorna fantastiska här och så är det nära till allt; allt från butiker och restauranger till vatten och urskog. Det är klart de ska flytta hit.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-11-04

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen