Publicerad 2017-11-22

Catarina älskar sitt jobb inom hemtjänsten

Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb, säger hon. Följ med vår skribent Emelie Strand på en tur inom hemtjänsten.

Just nu söker vi er som kan vara timvikarier inom vård och omsorg,hemttjänsten dagtid, kvällstid samt inom boendestöd. Kanske är du helt rätt for oss? Sök jobb här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Catarinas vardag på jobbet

Jag möter upp Catarina Norberg på områdeskontoret i Brunflo, alldeles intill kaféet. Hon och kollegorna har precis avslutat morgonsamlingen och ska ge sig ut på varsitt håll.

Jag ska få hänga med Catarina på morgonomsorg hos fyra medborgare i Brunflo och Marieby.
- Jag har jobbat inom yrket i nästan trettio år, och har testat flera olika arbetsplatser, men jag kommer alltid tillbaka till Brunflo byar. Jag trivs så otroligt bra med det här gänget, berättar Catarina.

Vi hoppar in i bilen och Catarina slänger ett öga på förmiddagens schema i mobilen. Jag kikar över hennes axel och ser att varje vårdtagare är tilldelad en viss tid. 30 minuter för morgonomsorg med dusch, 30 minuter för morgonomsorg med frukost och så vidare. Blir det inte stressigt med minutplaneringen undrar jag?
- Nej, faktiskt inte. I min arbetsgrupp tittar vi väldigt sällan på klockan. Vi har lärt oss lita på att tiden räcker till, utan att vi behöver jäkta. Alla är dessutom bra på att säga till om vi märker att en vårdtagare behöver mer eller mindre besökstid, och så anpassar vi schemat efter det.

Det finns ett tydligt lugn hos Catarina. Hon berättar att de har ett väldigt stort stöd av varandra i arbetsgruppen och att många av dem har jobbat tillsammans i över 15 år. Det ger en trygghet även för nya som kommer in i gruppen.

Vi svänger in framför huset hos Anna Marie Norberg som bor på andra sidan järnvägen i Brunflo. Idag ska hon få hjälp med att duscha, men först vill hon berätta om hur mycket hon saknar den katt som nyligen har bott hos henne.

Anna Marie och Catarina fortsätter att småprata om fler katter och om barn och barnbarn. De skämtar om karlar, om frisyren som tunnas ut med åren och om rullatorn som kallas ”fästmannen”. Under tiden flyter morgonomsorgen på och Catarina är noga med att peppa och berömma allt som Anna Marie klarar att göra på egen hand. Hon skrattar, lyssnar och skojar – samtidigt som hon fixar det praktiska.
- Jag har en fin relation till alla vårdtagare och känslan är faktiskt lite som att åka hem till sin mormor eller morfar, konstaterar Catarina.

Nästa kvinna på tur är Helga Jonsson i Marieby. På vägen dit passerar vi bondgårdar och underbara vyer. Eftersom Catarina jobbar på landsbygden spenderas en del tid i bilen. Tid då hon kan landa och ladda om.
- Jag upplever faktiskt mitt arbete som väldigt fritt, till skillnad från den bild man får i media. Jag får åka omkring i vacker miljö, kan styra om mitt schema vid behov och får träffa alldeles underbara människor.

Helga ska få hjälp med frukosten och det blir gröt med lingonsylt. Catarina ger även katten Sötis mat, men den är mer intresserad av mig – främlingen som smyger runt med en kamera.

Efter Helga åker vi till Majlis Håkansson i Marieby och till Börje Johansson i Brunflo. Majlis bjuder på sin sköna, rappa humor och Börje retas kärvänligt med Catarina för att hon aldrig bjuder på kaffe när han är ute på promenad. Det är trivsamt och varmt, trots hagelskurarna utanför fönstret.

När det är dags att säga hejdå konstaterar jag att min bild av hemtjänstyrket har förändrats. Rejält. Här finns yrkesstolthet, glädje och gott om utrymme för samtal och skratt.
- Jag känner att jag gör skillnad och skänker glädje när jag kommer och jag trivs lika bra med kollegorna som med vårdtagarna. Jag kan helt enkelt inte tänka mig ett bättre jobb, avslutar Catarina.


Testa på ett jobb inom hemtjänsten du med, kolla in här och anmäl ditt intresse.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-11-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen