Publicerad 2017-11-22

Europafotboll mitt i vintern – då får gärna snön ta en liten paus

Snacka om väderkonflikt på kommunens arenor den här veckan. På skidstadion hoppas man på minusgrader och snö för världscupen i skidskytte.
Ett par hundra meter därifrån vill man helst se plusgrader och en grön matta när Östersunds FK ska spela sista hemmamatchen i gruppspelet i fotbollens Europa League.
– Det gäller att ha en vettig plan så vi inte står och kliar oss i huvudet om det plötsligt behövs snöröjning under matchen, säger Björn Sonidsson, driftansvarig på Jämtkraft arena.

Närbild på Björn Sonidsson när han står i VIP-loungen på JK arena. På väggen bakom honom hänger porträtt på ÖFK:s spelare.

Björn Sonidsson i VIP-loungen på Jämtkraft Arena.

ÖFK tar emot ukrainska Zorya Luhansk på torsdag kväll, och ska försöka säkra en slutspelsplats i Europa League. Då handlar det i så fall om en kvartsfinal i februari.

Att det spelas Europafotboll i Östersund är som bekant en ny företeelse, och även att det spelas matcher utomhus i smällkalla vintern.

När vi träffar Björn Sonidsson på arenan två dagar före match är det 14 minusgrader och den gröna planen är täckt av en frostigt vit hinna – trots att värmen är påslagen.

– Temperaturen är inget större problem för underlaget. Värmen gör konstgräsmattan mjuk. Men sedan fungerar det inte som en snösmältningsmaskin. Om det kommer mycket snö, då är det andra maskiner som måste fram, förklarar Björn Sonidsson.

Ser lovande ut

Han kikar regelbundet på väderprognoserna, och det verkar gå åt rätt håll. För fotbollens bästa alltså. Tidigare rapporter skvallrade om minus 17 och 15 millimeter snö på torsdag. Nu ser det ut att bli betydligt beskedligare för både spelare, publik och arrangörer – med ett par plusgrader och lite snöblandat regn som ska avta vid lunchtid.

– Vädret kan vi inte styra över, så är det bara. Vi kan bara se till att vara så bra förberedda som möjligt.

Normalt hålls Jämtkraft arena öppen till 15 november för matcher och träning. I och med ÖFK:s spel i Europa (sista matchen i gruppspelet går 7 december i Berlin) är A-planen öppen till 2 december. Det gäller för alla som vill boka tider.

Tidigare har kommunen låtit snö som faller på fotbollsplanen ligga kvar tills det varit dags att röja för en ny säsong i mitten på februari.

– Men efter förra året när det bildades en tjock iskaka längst ner kommer vi nog att försöka röja snö lite eftersom. Var gränsen går vet vi inte riktigt, men att ha värme på är inte aktuellt. Det kostar alldeles för mycket, säger Björn Sonidsson.

Säkrare för publiken

Förmodligen kommer JK arena att också öppna tidigare än vanligt i februari. Dels kan det ju bli mer Europaspel, dels ligger första omgången i Svenska cupen tidigt.

Det pågår hela tiden förbättringsarbeten på arenan, inte minst för att öka säkerheten för besökarna. Till matchen på torsdag har kortsidesläktarnas trappor försetts med halkskydd. Trätrapporna har varit lite osäkra tidigare, även vid fukt från regn. Det kommer också att sättas upp fler ledstänger vid de branta trapporna på långsidesläktarna.

Jämtkraft arena fyllde 10 år i somras. När arenan byggdes var det nog många som förundrades över hur stor den gjordes. Då, 2007, skulle man nog säga att den var överdimensionerad för jämtländsk fotboll. Det har hänt en del sedan dess.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-11-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen