Publicerad 2017-12-12

SKL:s rapport ”Öppna jämförelser Grundskola 2017” visar att grundskolan har utmaningar att ta tag i 

Idag tisdag 12 december presenterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) Öppna jämförelser – grundskola 2017. Syftet med rapporten är att ge huvudmännen ett bra underlag för analyser och utveckling av skolan. Statistiken speglar till största del läsåret 2016/17 och Östersunds kommuns grundskola hamnar på plats 213 av landets 290 kommuner (plats 182 om vi räknar in fristående grundskolor).

I årets rapport beskriver SKL elevernas kunskapsresultat på kommun- och riksnivå genom en samling nyckeltal, som hämtats från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Rapporten innehåller också en redovisning av resultat från Skolinspektionens ”Skolenkäten” som besvaras av elever i årskurs 5 och 9.

Målet är att alla elever ska uppnå gymnasiebehörighet

- Rapporten bekräftar den negativa trend i grundskolans resultat som vi har sett de senaste åren. Under 2017 och framför allt i höst har vi gjort en genomgripande analys för att vända trenden. Vår utmaning och vårt mål är att alla elever ska uppnå gymnasiebehörighet, säger Annika Källgård, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Analysarbetet har resulterat i en rad åtgärder.
- Vi måste förbättra vårt systematiska kvalitetsarbete, i såväl analys som resultatuppföljning som grund för rätt åtgärder. Som exempel utvecklas resursfördelningen till förskolor och skolor från och med 2018. Det betyder att mest resurser fördelas dit de behövs bäst.

- Vi ger våra förskolechefer och rektorer bättre förutsättningar för det pedagogiska ledarskapet genom kompetensutveckling och förstärkning av det administrativa stödet. Det kollegiala lärandet i förskolan och skolan ska bidra till att utveckla undervisningen, säger Annika Källgård.

För mer information:
Annika Källgård, förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen
070-522 62 51

Mer information om Öppna jämförelser Grundskola 2017:
SKL:s pressmeddelandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rapporten Öppna jämförelser Grundskola 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-12-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen