Publicerad 2017-12-18

Spännande fortsättning för legorobotprojekt på Vallaskolan

Efter ett mycket bra resultat i tekniktävlingen First Lego League har elever på Vallaskolan nominerats till att delta i International Open i Kalifornien. Deras seriösa projektarbete har dessutom genererat en inbjudan från Naturvårdsverket. 

En grupp högstadieelever på Vallaskolan har under hösten deltagit i kunskaps- och tekniktävlingen First Lego League (FLL). Tävlingen genomförs i 80 länder i världen och närmare 50 orter i Skandinavien, varav åtta i Sverige. Årets tema i FLL var "Hydro Dynamics" och handlar om vatten.

Största delen av arbetet har eleverna gjort på skoltid, inom ramen för ”Elevens val”. Laget vann den regionala tävlingen i Östersund, som drivs av Teknikland och Mittuniversitetet med stöd från Östersunds kommun och näringslivet. Därefter gick man vidare till den skandinaviska finalen i Oslo, men insatsen räckte inte ända fram till världsfinal. Men förra veckan kom elevernas lärare Magnus Myrenhammar med en överraskning som smällde nästan lika högt: Vallaelevernas projekt fick så höga poäng i Oslo att laget nominerades till deltagande i International Open i Kalifornien i maj.

Projekt i tre delar

Många känner till att First Lego League har med Legorobotar och programmering att göra, men tävlingen omfattar mycket mer än så. FLL-uppdraget består av tre olika delar: projekt, teknik och marknadsföring.

Utifrån ett bestämt tema ska laget formulera ett problem, söka fakta kring problemet och hitta på en innovativ lösning. Teknikuppgiften går ut på att bygga en robot och programmera den till att lösa vissa uppgifter på en bana. Lösningarna ska sedan marknadsföras och spridas till andra. Kort sagt är arbetsmetoderna de samma som i det verkliga arbetslivet.

Valde att lösa ett problem som berör alla

De drivna eleverna i Vallaskolans lag högg tag i ett så världsomfattande problem som den ökande förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier.
- Vår vision var att hjälpa så många som möjligt, därför valde vi ett globalt och växande problem, säger niondeklassaren Maja Vikman.
Idén är förhindra spridning av antibiotikarester i vatten och natur med hjälp av en alldeles speciell produkt som än så länge är lite hemlig. En prototyp finns dock redan, och tack vare effektiv marknadsföring har de redan fått respons från en tung instans.
- Naturvårdsverket blev intresserade och har bjudit in oss till ett möte, berättar Julie Melsvik som också jobbat med projektet.
Maja och Julie säger att de är beredda att driva sin idé ända tills den blir verklighet. Allt för att rädda världen!

Information om tävlingen First Lego Leaguelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om annat spännande som händer i kommunens förskolor och skolor på Pedagog Östersund!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Mi Edvinsson, Pedagog Östersund

Sidan uppdaterad 2018-05-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen