Publicerad 2017-12-19

Lillsjöhögen och Friskis och Svettis vinnare 2017

Traditionsenligt presenterades ett par fina utmärkelser under årets sista Kommunfullmäktigesammanträde; Lillsjöhögen är årets by och kommunens tillgänglighetspris går till IF Friskis och Svettis. Dessutom fick kommunen själv, för fjärde gången, ta emot Design for all Foundations flagga.

Ett bildkollage med glada vinnare, diplom och blommor.

En välkomnande plats för träning

Kommunens tillgänglighetspris delas varje år ut till en organisation, ett företag eller till en enskild person som gjort något för tillgängligheten i kommunen, utöver det som lagen föreskriver. Årets pris går i år till IF Friskis och Svettis.

– Det ger oss energi att veta att våra, ideellt arbetande, funktionärer verkligen gör stor skillnad för många människor. Till exempel vill jag nämna det pass som vi kallar "Enkel gympa", som vänder sig till dem som har en lite högre tröskel för att komma igång med träning. Efter bara ett halvår var det fullt varje gång, och det är kanske vårt allra gladaste pass idag, säger IF Friskis och Svettis verksamhetsledare i Östersund.

En by att trivas i

Utmärkelsens Årets by delas ut till en viss by, bygd eller stadsdel som utmärkt sig vad gäller utvecklingsarbete. Priset är 25 000 kronor samt ett diplom. Pengarna ska användas till någonting som gagnar byns eller stadsdelens utveckling. Lillsjöhögen är årets by 2017.

– Det är fantastiskt roligt att få uppskattning för det arbete man har lagt ner. Vi jobbar ju rätt intensivt på byn, för att göra den vänlig för både barn och vuxna att leva i. Vi försöker också få med oss så många så många som möjligt i de olika projekten, säger Christer Wall, som är med i Lillsjöhögens byalag.

Kommunen fick också utmärkelse

Det var inte bara kommunen som delade ut hedersbetygelser, den fick också själv ta emot en fin utmärkelse. Design for all Foundation delade ut "Flaggan för städer och kommuner för alla" till Östersunds kommun för fjärde året.

Bakom utmärkelsen står den internationella stiftelsen Design for all foundation. Det har tagit initiativet att samla ett närverk av städer och destinationer runt om i världen som kan bidra med goda exempel och i erfarenhetsutbyte hjälpa varandra att bli ännu bättre på att förbättra livskvalitén för sina medborgare genom att applicera konceptet design för alla, eller universell utformning som är ett annat namn för samma synsätt.

Motiveringarna

Lillsjöhögen får utmärkelsen Årets by med motiveringen: Lillsjöhögen tilldelas Årets by för att många genom bygdegårdsföreningen och andra föreningar engagerar sig för att göra byn levande. Föreningen Furustrand har rustat upp gamla fäbodar, iordningställt en ny pilgrimskälla och rustat upp stugan till en fin samlingslokal och härligt utflyktsmål i skogen.

I Lillsjöhögen finns också en bagarstuga, lokal för skidklubben, underhållning i bygdegården och en egen stavkyrka som eldsjälar har byggt.

Sommaren 2018 kommer även bygget av en minigolfbana vara klart. Ett motto är: ”Vi måste ju göra nåt tillsammans, så ”mä få råkes”, ge tillvaron ett innehåll. Det är vår livskvalitet”.

IF Friskis och Svettis får Östersunds kommuns tillgänglighetspris med motiveringen: Friskis och svettis har skapat en välkomnande plats där alla kan delta i lustfylld träning oavsett bakgrund, plånbok, ålder eller förmåga. Föreningen erbjuder också speciell träning, enkelgympa, för människor med intellektuell funktionsnedsättning.

Lokaler och utrustning är tillgängliga och i entrén möts man av en regnbågsfärgad vägg. Föreningen utvecklar hela tiden sin verksamhet och vill vara en mötesplats för många olika människor.

Friskis och Svettis satsar på mångfald, integration och tar öppet ställning för allas lika värde.

Sidan uppdaterad 2017-12-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen