Publicerad 2017-12-19

Nyöppning för framtids­säkrad teater

Fyrtio år som Östersunds­bornas vardagsrum går inte obemärkta förbi. På onsdag är det nyöppning för ett renoverat och framtidssäkrat Storsjöteatern. Kultur- och fritids­förvaltningens Lena Byström berättar om vad som har gjorts, och varför.

Storsjöteatern i fonden på vintrigt torg med julgran i förgrunden.

Sedan 1978, när "Nya Teatern" slog upp portarna vid Stortorget, har byggnaden inte bara fått ett fantasifullare namn, den har även blivit något av ett vardagsrum för många Östersundsbor. Det är 40 år av tuff kärlek som har satt sina spår.

– Ja, det var hög tid att ta tag i renoveringen av det här huset. Under de här åren har ju dessutom kraven för tillgänglighet, brandsäkerhet och arbetsmiljö skärps, och det måste vi ju ta hänsyn till, säger Lena Byström, som är kommunens kultursamordnare vid Kultur- och fritidsförvaltningen.

En bättre upplevelse

Det exteriört mest iögonfallande som har hänt sedan i våras är den utbyggnad mot Storgatan som har gjorts. Här ska det bli plats för ett scenförråd, något som tidigare saknats. Istället fick området längst bak på själva scenen användas för förvaring. Nu kan hela ytan användas, vilket ger möjligheter för större uppsättningar.

– Det är ju egentligen det som är poängen med det hela; att vi ska kunna erbjuda en bättre upplevelse, en fräsch byggnad där det är trevligt att vara och en tekniskt uppdaterad teater där det finns möjligheter för massor av olika verksamheter. Nu är den framtidssäkrad, och det känns väldigt bra, säger Lena Byström.

Storsjöteaterns vinklade terrakottafärgade tak i kontrast mot himlen och byggnadens påbyggnad, den så kallade glaskuben i en blågrå nyans.

Mycket gjort på kort tid

Utöver scenföråd och scenteknink har bland annat nya entréer och utrymningsvägar byggts, konferensrum, toaletter och hissar har rustats upp, både café och kök har fått en ansiktslyftning och cafédelen har byggts ut. Dessutom har det ordnats ny el och nya ytskikt. Ändå har det hela inte tagit särskilt lång tid.

– Det var viktigt för oss att lokalerna inte skulle vara stängda alltför länge, och nu är vi klara efter bara lite drygt ett halvår. Det är väldigt snabbt för att vara en sådan här omfattande renovering. Det känns jättebra att Östersundarna nu på onsdag får tillbaka ett så här uppfräschat "vardagsrum" så snabbt, säger Lena Byström.

Storsjöteaterns nya tillbyggnad, en grafitgrå huskropp med panoramafönster mot Stortorget. I förgrunden: byggmaterial, maskiner, stängsel och bråte.
Sidan uppdaterad 2017-12-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen