Publicerad 2017-12-28

Nya förskolor planeras i Östersund

Östersund växer så det knakar och det byggs bostäder som aldrig förr. Fler människor gör också att behovet av service som exempelvis förskoleplatser ökar. Därför planerar kommunen att bygga helt nya förskolor i några av Östersunds tillväxtområden.

En man sitter och läser en bok med fyra barn omkring sig

- Vi har många byggprojekt igång just nu där vi färdigställer Förskolan Remonthagen och där Förskolan Jägarvallen håller på att byggas. Det kommer även att byggas en förskola i Brittsbo men där är vi i planeringsstadiet än så länge, säger Örjan Jervidal som är Förvaltningschef på Teknisk förvaltning.

Förskolan Remonthagen öppnade två avdelningar i höstas och under januari 2018 öppnar de andra avdelningarna. Då kommer förskolans totalt sex avdelningar att ha plats för 108 barn som dessutom kan njuta av ett läge som ligger nära både skog och park.

På Stadsdel Norr är bygget av Förskolan Jägarvallen i full gång och precis som Förskolan Remonthagen kommer Jägarvallen att ha sex stycken avdelningar med plats för 108 barn. Den beräknas vara färdigbyggd vid årsskiftet 2018/2019.

Förskolan Brittsbo har som sagt inte kommit igång än. Men om allt går som planerat kommer den att börja användas redan våren 2019.

- Tanken är att Förskolan Brittsbo ska bestå av fyra prefabricerade villor som kopplas ihop med ett skepp med gemensamma servicefunktioner som kök, personalutrymme och omklädningsrum. Eftersom villorna ska användas som förskola så måste vi ha en dialog med tillverkaren om krav på tillgänglighet, miljö, kemikalie- och giftfri miljö, säkerhet med mera. Målet är att Förskolan Brittsbo ska börja användas under våren 2019, säger Örjan.

Barn- och utbildningsförvaltningen har en långsiktig planering för att det ska finnas plats i förskolor och skolor fram till 2021. Den planen kan du läsa om i länken nedan.

Byggprojekt - förskolor och skolor

Fakta förskoleplatser

Enligt lag så måste en kommun erbjuda plats inom skälig tid (det vill säga inom fyra månader). För att kunna erbjuda plats i god tid så bör, om möjligt, en ansökan om plats göras sex månader innan barnet behöver en förskoleplats.

Eftersom det finns ett begränsat antal platser på varje förskola kan det hända att du inte direkt får en plats på den förskola du vill ha. Då kan du ställa dig i kö och när det blir en ledig plats så fördelas den enligt kölistan. I väntan på att det ska bli din tur får du en förskoleplats på närmaste förskola med en plats ledig.

Förskola - här hittar du mer information

Sidan uppdaterad 2017-12-28

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen