Publicerad 2017-12-31

Kommunen och Hej främling ger ensamkommande nya möjligheter

Östersunds kommun vill göra tillvaron drägligare för ensamkommande asylsökande när de fyllt 18 år. Därför ingår man ett partnerskap med föreningen Hej främling, och kommunen tar ansvar för de asylsökande i stället för att de hänvisas till Migrationsverkets boenden.

två anonyma personer sitter med ryggen mot kameran i ett klassrum och studerar

– Målet är först och främst att underlätta studier för de här personerna, säger Jon Söder, samordnare på civilsamhälle och integration på Östersunds kommun.

Runt 35 000 ensamkommande asylsökande barn kom till Sverige 2015, och Migrationsverket har inte hunnit med att behandla alla ärenden efter den anstormningen.

Tidigare kunde handläggningstiden vara mellan en och åtta månader för en asylsökande. Nu har många fått vänta i över två år på besked om de får stanna i Sverige eller inte.

Nytt boende

När de ensamkommande fyller 18 övergår normalt ansvaret för deras boende till Migrationsverket. Men Östersunds kommun ser det inte som en bra lösning att de unga hamnar på till exempel Grytans flyktingförläggning när de fyller 18 år.

– Vi talar om unga som studerar. I Grytan bor många personer i samma rum, de har väntat länge på besked och det blir en speciell situation. Det är inte lätt att bo där för en ung människa som studerar på gymnasiet, säger Jon Söder.

Nu har Socialnämnden fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att se till att dessa personer ges möjlighet till boende i Attefallshus, och ett hyresavtal tecknas med Östersundshem.

– Personerna får ett erbjudande. De som tackar ja börjar flytta till sina boenden – där de bor två och två – kommande vecka, säger Jon Söder.

– Totalt trodde vi att det skulle handla om 20 ungdomar fram till sommaren. Men en del har fått uppgraderad ålder, en del går inte i skolan och någon kan få uppehållstillstånd under tiden, så det är svårt att säga exakt antal.

Ska ge motivation

Överenskommelsen med Hej främling bygger på Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Målet är att stärka livskraften för unga i asylprocess.

– Ungdomarna får ett lugnare boende som underlättar studier, ger mer tillfällen till fritidsaktiviteter, och det blir förhoppningsvis lättare att hålla motivationen uppe, menar Jon Söder.

Den nya insatsen för unga asylsökande gäller i första hand till slutet av 2018, då effekterna och lärdomarna från partnerskapet med Hej främling ska utvärderas.

Sidan uppdaterad 2018-01-04

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen