Publicerad 2018-01-06

Bakgrund till den stängda busshållplatsen Pibäcken

Strax före jul beslutade Länstrafiken och Nettbuss att de av trafiksäkerhetsskäl inte kommer att stanna vid busshållplatsen Pibäcken. Den ena bussfickan lutar in mot vägen vilket gör att en buss skulle kunna glida in i trafiken vid halt väglag.

Karta över området runt Trondheimsvägen och hållplats Pibäcken

Vad beror det på att bussfickan lutar?

- Hållplatsen ligger där Trondheimsvägen har smalnats av från två körfält till ett. Själva bussfickorna är byggda direkt på de gamla körfälten som på resten av sträckan tagits bort. Vid hållplatsen så svänger vägen lätt och därför är den doserad, det vill säga att den lutar mot den sida som är närmast Storsjön. Och eftersom bussfickan är byggd direkt på vägen så lutar även den, säger Jan Asplund som är Trafikingenjör hos Östersunds kommun.

Märktes det inte att bussfickan lutade när den byggts färdigt?

- Jo det gjorde det och vi besiktade hållplatsen tillsammans med förarrådet och då gjorde vi den bedömningen att det skulle fungera bara vi sandade lite mer på bussfickan. Eftersom det är rätt smalt vid hållplatsen och då risken finns att en buss kan glida ut i trafiken om det är halt så har ett skyddsombud för bussförarna beslutat att stänga Pibäckens hållplats. Från början var det meningen att det bara skulle vara ett övergångsställe på platsen. Men efterhand dök det upp önskemål om att det skulle vara praktiskt med en busshållplats också vid övergångsstället, berättar Jan.

Vad händer nu?

- Nu under vintern kan vi inte göra så mycket annat än att snöröja och sanda hållplatserna. Tidigast till våren kan vi gå in och plana till bussfickan för att få bort lutningen och göra det säkrare för bussarna och trafiken, säger Jan.

Information om hållplats Pibäcken

Tills vidare är alltså hållplatserna vid Pibäcken stängda och information när de öppnar igen och alternativa hållplatser hittar du på Länstrafiken Jämtlands och Nettbuss (som sköter trafiken med Stadsbussarna) webbsidor.

Länstrafiken Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trafikinformation Nettbuss Stadsbussarna Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-01-06

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen