Publicerad 2018-01-09

Efterlängtad inomhushall för boule invigs på fredag

På fredag 12 januari är det pampig invigning av den färskaste sportarenan i Östersund. Det handlar om Östersunds boulehall som byggts i Länstidningens gamla presshall på Rådhusgatan.

Grusplan inomhus med många människor i bakgrunden som spelar boule

 

Östersunds kommun och fastighetsägaren Diös har upprättat ett 6-årigt avtal där kommunen står för 300 000 kronor till nettodriftskostnaden vid förhyrning, drift och upplåtelse av lokalen. Men mycket av arbetet under hösten har gjorts ideellt av medlemmar i stadens bouleklubbar.

Kommunen sköter alltså bokningarna av boulehallen som är öppen för alla. I nuläget finns tider för allmänheten inbokade på måndagar och lördagar.

Frågor om bokningar kan tills vidare ställas till Kundcenter på 063-14 30 00. Tanken är sedan att boulehallen ska kunna bokas på samma sätt som övriga hallar och arenor i kommunens nya digitala bokningssystem.

Fick tummen upp

Det var Solbrith Eidenby, ordförande i Östersunds Bouleklubb, som födde idén om en permanent inomhushall för boule i den stora presshallen som stått tom i 10 år.

Tidigare har boulespelarna i Östersund använt sig av provisoriska lösningar för att kunna använda sina klot under årets vintermånader.

Fastighetsägaren Diös gjorde tummen upp och Östersunds kommuns politiker beslöt att stå bakom en utveckling av den nya hallen.

Nu står en ljus och rymlig boulearena färdig i den tidigare mörka och länge oanvända presshallen.

Stor lokal

Lokalen är på 650 kvadratmeter, kan rymma så många som 13 banor om så behövs, och 70-80 personer kan spela samtidigt. Förutom själva boulebanorna och nödvändiga utrymmen som till exempel toaletter, rymmer arenan nu även en köks- och cafédel med sittplatser för 50 personer.

För Solbrith Eidenby, mångårig LT-medarbetare, handlar det om nostalgi och mycket känslor när hon nu får en ny anledning att vistas i de gamla lokalerna.

– Jag får fortfarande nypa mig i armen när jag är i den nya och ljusa boulehallen. Förr om åren var jag en av de som visade den gamla presshallen för olika studiebesök, säger hon.

Vid invigningen fredagen den 12 januari kommer det bland annat att bli bandklippning av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP), och det första klotet kommer att hivas iväg av kommunalrådet Anders Edvinsson (S).

Café med kök och människor som sitter och fikar vid bord
Sidan uppdaterad 2018-01-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen