Publicerad 2018-01-09

Världsmästarinnan gav Östersund beröm inför Special Olympics

Sverige söker Special Olympics till Östersund/Åre 2021. Om planen går i lås innebär det att 3 000 deltagare med intellektuell funktionsnedsättning kommer att tävla i länet.
– Det ser helt fantastiskt ut här, sa Michelle Kwan, flerfaldig konståkningsvärldsmästarinna, när hon på tisdagen besökte arenorna i Östersund som representant för Special Olympics International.

Michelle Kwan i en tv-intervju på skidstadion

Michelle Kwan, flerfaldig världsmästarinna och dubbel OS-medaljör i konståkning, var imponerad av vad hon fick se på Östersunds skidstadion.

Under tre dagar granskas Östersund och Åre av en delegation bestående av bland andra det internationella förbundet och Svenska Parasportförbundet. De sistnämnda har ansökt om att Östersund och Åre ska få stå som värd som första nordiska orter i Special Olympics historia.

Det finns två kandidater till spelen år 2021. Förutom Östersund/Åre är det Lake Placid i USA som kom in med en sen ansökan.

Svenska Parasportförbundet gör ingen hemlighet av att man vill göra Östersund till ett centrum för parasport. Tidigare har det arrangerats bland annat internationella kälkhockeyturneringar i Östersund Arena.

Nio idrotter

Om Östersund tilldelas Special Olympics – eller World Winter Games som det också kallas – skulle det innebära stora positiva effekter för kommunen och regionen.

Till spelen kommer 3 000 aktiva från 105 länder. Med ledare, volontärer, familjer och media räknar arrangören med att det behövs cirka 15 000 hotellnätter per dag. Tävlingen pågår 6–12 februari.

I Special Olympics tävlas det i nio olika idrotter och temat för spelen 2021 är folkhälsa.

– Det vi sett hittills av arenorna är helt fantastiskt, berömde amerikanskan Michelle Kwan, som förutom fem VM guld har ett OS-silver (1998) och ett OS-brons (2002) hemma i prisskåpet.

– En viktig aspekt med Special Olympics är också folkhälsan, att få fler i rörelse, och av vad jag sett i Östersund är möjligheterna här otroligt bra, sa Michelle Kwan.

Till våren kommer beslut om vilken ort som får arrangera Special Olympics 2021.

Två personer talar i ett konferensrum.

Östersunds kommunalråd Annsofie Andersson (S) och Henrik Hjelmberg från Svensk Parasport pratade om Special Olympics i Östersund inför den församlade pressen.

Sidan uppdaterad 2018-01-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen