Publicerad 2018-01-18

Biblioteket besöker småbarn i lyckat bokprojekt

I Lit har ett 90-tal familjer fått hembesök av bibliotekarier från Östersunds bibliotek. Det ingår i projektet Bokstart som är till för att öka småbarns språkutveckling.

Barn som tittar i en barnbok

- Vi har varit ut och gjort hembesök hos ett 90-tal familjer i Litsområdet och uppmuntrat föräldrarna att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. Vi gör två besök, ett när barnet är cirka sex månader gammalt och ett besök när det är cirka 11 månader, säger Anna Åsell som är en av bibliotekarierna som jobbat med projektet

Men de träffas faktiskt ytterligare en gång. Då samlas alla familjer som varit med i bokstartträffarna med barn som blivit 18 månader gamla till en gemensam "avslutning".

- Vi kommer att ha en sådan avslutning söndag 21 januari. Då kommer vi samlas på Öppna Förskolan i Lit i två omgångar, klockan 10.00 och 14.00. Vi börjar med mingel för både barn och föräldrar. Barnen får leka tillsammans och äta majskrokar och klämmisar och de vuxna får byta erfarenheter med varandra. Sedan avslutar vi med teateruppsättningen Voff av Ögonblicksteatern från Umeå, berättar bibliotekarien Åsa Andersson som också jobbat med Bokstart.

Bokstart är en nationell satsning som riktar sig till små barn i åldern 0-3 år och vuxna i deras närhet. Syftet med Bokstart är att tidigt stimulera språkutveckling. Det är Statens Kulturråd och Regional biblioteksverksamhet i Jämtlands län samt kommunerna i Jämtlands län som står bakom satsningen.

- Forskning visar att barn som stimuleras på det här sättet tidigt i livet får det lättare i skolan senare. Dessutom är reaktionerna väldigt positiva från föräldrarna när vi ringer och frågar om de vill vara med i projektet. De blir ofta väldigt förvånade och glada över att vi kan erbjuda en sådan här tjänst. Och personligen tycker jag att det är fantastiskt att kunna sätta mig ner med en familj i taget. Det hinner jag aldrig på biblioteket, avslutar Anna.

Bokstartsatsningen i Lit kommer att pågå till slutet av februari 2019 men redan nu har personalen på Östersunds bibliotek börjat fundera på en fortsättning av Bokstart.

Bokstart - Mer information om Bokstart härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-01-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen