Publicerad 2018-01-19

Bättre sopsortering även i Torvalla

Boende i kvarteret Ardennern i Torvalla har minskat mängden sopor till förbränning med 17 % sedan i höstas. Just nu leder kvarteret Ardennern sopsorteringstävlingen före kvarteret Väghyveln på Körfältet.

Är det möjligt att halvera mängden sopor till förbränning genom att sortera ut mer förpackningar, tidningar och matavfall? Och går det att nå dit att absolut inget miljöfarligt hamnar i den vanliga soppåsen? Det får vi se när tävlingen Vinn vinn - Sopsortering! mellan Ardennern och Väghyveln avslutas i vår.

Just nu leder kvarteret Ardennern. De har minskat sin mängd sopor till förbränning från 5,3 till 4,4 kg/lägenhet och vecka. Men Väghyveln är inte långt efter. De ligger på 4,6 kg/lägenhet och vecka och de startade också på 5,3 kg.

Läs mer om sopsorteringstävlingen mellan hyresgäster i Torvalla och på Körfältet

Sopor som avskedspresent?

Den tristaste avskedspresenten till grannarna vid flytt från ett flerbostadshus, är berg av osorterade flyttsopor som tornar upp sig i soprummen. Det blir tråkigt för grannarna och extra kostnader för fastighetsägaren.

Soprummen är till för de sopor som uppstår i vardagen. Har du andra sopor, till exempel från flytt eller garderobsstädning, ska de lämnas på en återvinningscentral. En del flerbostadshus har grovsoprum. Där får du ställa möbler, fritidsutrustning, buntade textilier, vitvaror och större hemelektronik. Och du vet väl att biståndsorganisationerna kommer och hämtar hela och rena grejer till sin second hand-försäljning?

Läs mer om hur det funkar med sopor i flerbostadshus

Läs mer om biståndsorganisationerna

Sidan uppdaterad 2018-01-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen