Publicerad 2018-01-22

Staare 2018 — Fem frågor om festivalveckan

I år är det 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades i Staare/Östersund på svenska sidan av Saepmie. Den 5 februari inleds firandet av jubileumsåret med en festivalvecka. Gaaltijes verksamhets­chef, Jerker Bexelius, berättar mera.

Jerker Bexelius bredvid logotypen för Staare2018

Vad är syftet med festivalveckan?

– Vi vill i första hand att samer ska träffas och fira dessa hundra år och den utveckling som skett sedan dess. Vi vill också att det ska vara ett avstamp inför nästa hundra år där vi i år diskuterar hur vårt samhälle ska utvecklas framöver. Bland annat kommer vi att erbjuda möjligheten att redan nu köpa biljetter till Staare 2018, bakgrunden är att vi på detta sätt skulle kunna bidra till att man om hundra år kan genomföra ett evenemang med enbart samiska medel, utan krav på anpassning från övriga samhället, säger Jerker Bexelius.

– Vi vill förstås också att inte bara samer deltar i vårt program då vi hoppas och tror att det ska skapa en större kunskap om nyfikenhet vilket bör leda till att vår den samiska positionen i Staare och övriga Sverige blir starkare, säger Jerker Bexelius.

Varför är det viktigt att känna till och ha med sig den samiska historien?

– Av flera skäl. Den lokala historien, din eller någon annans, formar dig och de förutsättningar du lever under idag. Med vetskap om den samiska historien följer kunskap om varför relationen mellan majoritets- och minoritetssamhället ser ut som den gör och kunskapen ger dig också verktyg för att kunna förändra i framtiden, säger Jerker Bexelius.

"Varför ska jag gå på jubileumsveckan, jag är ju inte same? Finns det något för mig? "

– Jubileumsveckan är öppen för alla att delta i. Här finns både underhållning, kultur och kunskap. Vill du lära dig mer om det samiska samhället och våra viktiga frågor idag så är du välkommen att delta i våra seminarier. Är du mer intresserad av en kulturell input så är du välkommen till våra konserter och utställningar. Oavsett vad du deltar i så tror jag att du kommer att få nya perspektiv och kanske nya vänskaper, säger Jerker Bexelius.

Har du några "måsten" eller gobitar ur programmet som du själv inte vill missa?

– Japp, öppningskonserten på måndag kväll där Frode Fjellheim, Katarina Barruk och Marja Mortenson Fjellheim spelar tillsammans är en unik föreställning som satts ihop specifikt för detta. Traditionell men ändå framåtsträvande musik på högsta nivå. Frode är en världsstjärna och står bland annat bakom musik till disneyfilmen Frost. Ta chansen, säger Jerker Bexelius.

– I övrigt vill jag påstå att alla event i programmet är höjdpunkter, för mig personligen känns alla seminarier viktiga, intressanta och nödvändiga för min egen kunskapsutveckling. Men jag känner också rent allmänt att mötet med övriga besökare kommer att bli ett minne för livet, säger Jerker Bexelius.

Om man har barn, vad rekommenderar du då ur programmet?

– Jojkikalen Plupp som spelas i Exercishallen, dit många skolklasser har anmält sig, Jörgen Stenbergs jojk­workshop för barn, sagostunderna med Meerke Krihke Leine Bientie och Madeleine Renhuvud, som för övrigt fick Länskulturens samiska stipendium i somras och Marika Renhuvuds dans­workshops, med mera, med mera, säger Jerker Bexelius.

Sidan uppdaterad 2018-01-23

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen