Publicerad 2018-01-23

Rapport från Kommunstyrelsen 23 januari

Kommunstyrelsens ledamöter sammanträdde på tisdagen i Domsalen, Rådhuset. Här kommer en sammanfattning av några av de beslut som fattades.

ÖFK mot Arsenal sänds på Stortorget?

Kommunstyrelsen ställer sig bakom att det blir sändningar på storbilds-tv från Östersunds FK:s fotbollsmatcher i Europa League mot Arsenal 15 och 22 februari. Den första matchen spelas på hemmaplan i Östersund.

På grund av det stora intresset planeras sändningar på storbilds-tv på Stortorget. Kommunen satsar totalt 300 000 kronor för arrangemanget, som hålls i av Destination Östersund. Två förutsättningar för att det ska bli sändningar är att polismyndigheten godkänner evenemanget ur säkerhetssynpunkt, och att sändningsrättigheterna säkras.

Bidrag till stort travlopp

I september avgörs ett av Europas största travlopp i Östersund – UET Trotting Masters Final 2018. Jämtlands Travsällskap har ansökt om ekonomisk stöd för att arrangera tävlingarna, och Östersunds kommunstyrelse vill bevilja ett bidrag på totalt 600 000 kronor, varav 100 000 kronor ska användas till att genom olika satsningar lokalt göra arrangemanget till en folkfest.

Avslutar projekt om biogasanläggning

Östersunds kommun har tillsammans med Sundsvalls och Hudiksvalls kommuner under ett antal år arbetat med frågan hur matavfall ska hanteras. Den inriktning som funnits under perioden har varit att matavfallet ska hanteras genom biogastillverkning. Kommunerna startade ett gemensamt bolag – Biogas i Mellannorrland AB – för kunna utreda frågan om en gemensam biogasanläggning.

Sundsvalls kommunfullmäktige fattade beslut den 18 december 2017 att inte gå vidare med en gemensam biogasanläggning. Nu föreslår Kommunstyrelsen att Östersunds kommun gör detsamma, och att Utförarstyrelsen får i uppdrag att utreda hur matavfall ska hanteras inom Östersunds kommun.

De får bygdemedel

12 ansökningar om bygdemedel har kommit in. Kommunstyrelsen föreslår att följande får bidrag 2018: Lits Hembygdsförening 100 000 kr, Brunflo Hembygdsförening 72 000 kr, Vålbackens Bygdegårdsförening 65 000 kr, Högarnas Hembygdsförening 48 000 kr, Bjärme Bygdegårdsförening 35 000 kr.

Bygdemedel är en ersättning till bygder som blivit berörda genom utbyggnaden av vattenkraft.

Pengarna ska användas till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service eller annat som är till allmännytta för bygden.

Sidan uppdaterad 2018-01-24

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen