Publicerad 2018-02-04

Ta med familjen och upplev Staare

Den samiska jubileumsveckan startar på måndag och det händer massor av kul för barn och unga. Samisk sagostund, dans, språkcirkus, clownen Alfie, musik och såklart massor av mer.

Ungdomar på scen i teater som blanda annat hoppar

Hyenat Ungdomsteater Foto: Iris Egilsdatter

2018 är utropat till ett samiskt jubileumsår. Då är det 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades i Staare (Östersund) på svenska sidan av Saepmie. Under den samiska jubileumsveckan den 5–11 februari kommer det hända massor av spännande i stan.

Här kommer några exempel på aktiviteter som passar bra för barn och unga men vi rekommenderar varmt att gå in och kika på Staares officiella program.

Här hittar du program för hela Staarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Clownen Alfie, jojkworkshop och sagostunder på Östersunds bibliotek

Under jubileumsveckan flyttar Samiskt informationscentrum in på Östersunds bibliotek. Samiskt informationscentrum är en del av Sametinget och erbjuder tillsammans med biblioteket en mötesplats för alla, och ett brett program med över 20 programpunkter. 

Clownen Alfie

På Östersunds bibliotek kan du under onsdag, torsdag och fredag klockan 16-17 möta clownen Alfie.

”Alfie, hon letar – alltid! Och hon finner det hon söker bland det bortglömda, oansenliga och oväntade. Orden har hon aldrig hittat, men jojken och sången har hon. Kom! Tillsammans med Alfie kanske det går att upptäcka något viktigt!”

Föreställningen passar vuxna, barn och andra nyfikna. Det är fri entré men du måste ha biljett. Biljetterna släpps 5 februari och hämtas på Östersunds bibliotek.

Jojkworkshop

Tisdag, onsdag torsdag klockan 14- 15 får du chansen att känna på jojken i en workshop med Ante Kuoljok. Alla kan vara med och det är fri entré. Begränsat antal platser. Biljett krävs. Biljetterna släpps 5 februari och hämtas på biblioteket.

Sagostunder

På biblioteket bjuds det också på samiska sagor, sägner och sånger för barn i olika åldrar. Vissa av sagostunderna är på samiska, andra är på svenska. Mer information om sagostunderna och clownen Alfie finns här:

Östersunds biblioteks program under jubileumsveckanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dansworkshop

För den som vill röra på kroppen kan man vara med på dansworkshop både en, två eller hela tre gånger. Dansworkshopen går tre gånger (en gång för varje åldersgrupp, 6 - 8 år, 9-11 år och 12-14 år) onsdag, torsdag och fredag. Plats är Wendlas dansstudio. Fri entré men föranmälan behöver göras.

Mer info finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Plupp - en jojkikal

Den 6 februari klockan 14 kan barn från 6 år och vuxna få chansen att möta den lilla figuren Plupp med blått hår som bor på fjället. Plupp möter många äventyr tillsammans med sina båda vänner Slamma (lämmeln) och Tjeske (hermelinen) i denna dramatiserade föreställning av Inga Borgs barnböcker.

Här köper du biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Giellačïrkuš - språkcirkus

Språkcirkus är ett lekfullt sätt att börja kommunicera med kroppen, få en smak av cirkusens värld och tillsammans kommer vi att leka, dansa breakdans, jonglera och rida på käpprenar. För barn 6-11 år. Arrangör av Giron Sámi Teáhter 8 och 9 februari. Föranmälan krävs. Mejla: patricia.fjellgren@gmail.com

Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsert - ISÁK

Den 7 februari klockan 20.30 spelar ISÁK, Saepmies just nu hetaste band. ISÁK är hjärtebarnet till Sámi Grand Prix vinnaren och 19 år gamla Ella Marie Hætta Isaksen. Tillsammans med producenten Daniel Eriksen och trummisen Aleksander Kostopoulos utgör trion en spännande fusion av jojk, urbana synthar, och texter som kombinerar engelska och samiska på ett lekfullt sätt.

Här kan du köpa biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ungdomsteater

Hyenat är en ungdomsteater som handlar om utanförskap.

”Allt börjar på en gymnasieskola i Sverige. Där är det fem tjejer som inte är snygga nog, inte smarta nog, inte coola nog och de är lite konstiga. De är på utsidan och kommer inte in bland de populära. En dag blir de inspirerade av en skoluppgift de fått om savannen i Afrika och blir hyenor. En ensam hyena är feg, men i flock är de starka. Det hela urartar, mobboffer blir kriminella och det som startade som en överlevnadsstrategi har blivit ett hot för människoliv.” Arrangör är Tana Kulturskole. Barn är välkomna i vuxet sällskap. Föreställningen är på nordsamiska och textas till svenska. Föreställningen går den 8 februari.

Här kan du köpa biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drop-in workshop med sagor, fantasi och slöjd

På lördag den 7 februari klockan 12-15 arrangerar Hemlöjdskonsulenterna Drop-in workshop på Designcentrum för barn 7-12 år. Kom och lyssna på gamla samiska sagor som sätter fantasin i rullning. Samiska slöjdaren Solveig Labba håller workshop där berättande, fantasi och slöjd vävs ihop på ett naturligt sätt.

Här kan du läsa merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Missa inte!

Och missa inte den officiella invigningen av jubileumsåret den 6 februari, samernas nationaldag. Det blir tal och underhållning på Rådhustrappan klockan 17. Du kan också hämta en jubileumsflagga på Östersunds bibliotek klockan 11-17.

Sidan uppdaterad 2018-02-04

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen