Publicerad 2018-02-06

Sixtens medborgarförslag: En fotbollshall för alla ungdomar

Oavsett ålder kan den som är folkbokförd i Östersunds kommun lämna ett medborgarförslag. Den rättigheten har 14-årige Sixten Sköldqvist tagit fasta på.
– Det behövs en fotbollshall för ungdomar i Östersund, säger han.

Sixten står uppställd framför en stor snöhög

Sixten Sköldqvist, 14 år, har lämnat in ett medborgarförslag.

Sixten Sköldqvist är en bolltrixare av rang. Det visade han exempelvis prov på när hans lag Östersunds BK deltog i Gothia Cup i Göteborg i somras. Sixten vann en tekniktävling och uppmärksammades efteråt för att han valde att skänka priset, en del fotbollutrustning, till ett lag från Zambia.

Nu vill alltså Sixten slå ett slag för unga fotbollsspelare i Östersund, och har lämnat in ett medborgarförslag till Östersunds kommun.

– Jag lärde mig i skolan att möjligheten fanns att tycka till på det sättet, berättar Sixten Sköldqvist.

Pengar finns

– Det är så svårt för oss yngre att få träningstider i till exempel ÖP-hallen eller gymnastiksalar. Vi skulle behöva en egen hall, eller ett tält.

Sixten tog hjälp av sin pappa Anders när medborgarförslaget skulle skrivas ner. Eller som han säger själv – ”jag pratade och pappa skrev”. Och pappa stöttar projektet helhjärtat.

– Idén har funnits ett tag, tillstår Anders Sköldqvist. Det är lite av oss vuxnas ansvar att se till att det finns utrymme för spontanidrott också. De yngre vill inte bara ha träningstider, de vill ha någonstans att ta vägen nästan dygnet runt.

– Intresset för fotboll växer ju också enormt när vi har elitlag i stan. Vi bör ge tillräckliga förutsättningar för nästa våg av spelare.

Så går det till

I medborgarförslaget begär Sixten och Anders att Östersunds kommun ska fixa marken.

– Finansieringen finns redan från företagare som är beredda att ställa upp. Den mark vi helst skulle vilja se en fotbollshall på är där gamla Z-kupolen stod på Bernersområdet, säger Anders Sköldqvist.

För att ett medborgarförslag ska tas upp och behandlas av Kommunstyrelsen krävs att minst 25 personer inom tre månader registrerar sig och gör en elektronisk underskrift på kommunens hemsida.

Via länken här nedanför kan du läsa mer om hur det går till att lämna in medborgarförslag, och även se vilka förslag som är aktuella just nu.

Sidan uppdaterad 2018-02-06

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen