Publicerad 2018-02-11

Uppskattad samvaro med pinnar och prat

Varje tisdag samlas en trogen grupp seniorer för att ha pinnjympa på Mötesplatsen i Körfältets centrum. Efter avslutat träningspass väntar medhavt fika och en efterlängtad pratstund.

Till tonerna Björn Skifs ”Krama dej” för de upp pinnen över huvudet – och ner igen. Idag är de sju seniorer som har träffats för att ha pinnjympa tillsammans med fysioterapeut Martin Hedberg.

– Det här är det bästa jag vet, att få röra mig till musik, säger Birgit Olofsson som har varit med sedan starten för åtta år sedan.

De flesta som kommer hit har beviljats stöd av hemtjänsten, till exempel social samvaro eller promenader. Och för att de inte bara ska få träffa personalen från hemtjänsten har de bjudits in till pinnjympa en gång i veckan. Vissa tar sig hit på egen hand medan andra får sällskap av hemtjänsten.

– Det är ett uppskattat alternativ som både ger fysisk aktivitet och social samvaro. Det är inte bara hälsofrämjande för kroppen utan även för själen. Många äldre har inget stort socialt liv och kan man dessutom inte ta sig hemifrån blir det väldigt långsamma dagar, konstaterar Martin som har hållit i pinnjympan de senaste tre åren.

Kombinationen av fysisk aktivitet och social samvaro har visats sig väldigt lyckad. Det är ett bra sätt att minska ensamheten och öka rörligheten, styrkan och balansen hos seniorerna. Bland annat minskas risken för fall. Deltagarna ser dessutom verkligen fram emot att träffas.

- Det är en sluten grupp med samma personer varje vecka och man är saknad om man inte dyker upp, berättar arbetsterapeut Elenor Ivarsson som var en av initiativtagarna till pinnjympan.

- Vi frågade runt bland hemtjänstpersonalen om de kunde tänka sig att ta med sina seniorer till en gemensam mötesplats, istället för att ta en promenad på tu man hand, och alla var positiva. Vi testade sedan lite olika aktiviteter, men pinnjympan var populärast.

Idén till pinnjympan kommer från rehabiliteringsträning. Med pinnen till hjälp är det lättare att ta ut rörelserna och det gör inget om man är ojämnt stark i armar och axlar. Den svagare sidan hänger med ändå.

Antalet deltagare brukar variera mellan fem och tio stycken och åldersspannet är just nu 68–91.

- Vår äldsta deltagare var 100 år när han lade av. Då tyckte han att han kunde behöva vila lite, berättar Elenor med ett skratt.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Kvällens fotbollsmatch, minnen från
arbetslivet och mängden medhavt fika är några av de saker som diskuteras runt
bordet den här dagen. 
Sidan uppdaterad 2018-02-11

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen