Publicerad 2018-02-21

Så länge håller maten - egentligen

Vad betyder egentligen bäst före och sista förbrukningsdag? Nu reder vi ut vad som gäller, tipsar om hur du får maten att hålla längre och listar vad du faktiskt ska vara försiktig med.

Infografik om bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

Bäst före-datum:

Berättar hur länge ett livsmedel förväntas hålla sin kvalité. Alltså smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer när bäst före-datumet har gått ut är att kvaliteten så småningom blir sämre, men maten kan fortfarande vara fullt ätbar. Bäst före-märkningen gäller om livsmedlet har förvarats på lämpligt sätt, tillexempel i kylskåp, mörkt och svalt och så vidare. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring.

Oöppnade förpackningar

Bäst före-datumet gäller oöppnade förpackningar. Ibland märker tillverkaren ut hur länge en vara håller efter att förpackningen brutits och hur den bäst förvaras. Till exempel ”öppnad förpackning förvaras i kyl i 3 – 5 dagar”.

Håller ofta längre

Både när det gäller bäst före-märkningen och rekommendationen för brutna förpackningar kan maten hålla långt efter utan att det blir dåligt. Beroende på livsmedlet kan något i en obruten förpackning hålla i flera månader efter satt datum.

Titta, lukta och smaka

Lita på dina sinnen! De kan i många fall avgöra om maten har blivit dålig.

Sista förbrukningsdag

Berättar hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen ska användas för livsmedel som lätt blir förstörda av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att livsmedlet blir hälsoskadligt, trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning.

Kassera

Släng varor som har passerat sista förbrukningsdag. Exempel på varor som märks med sista förbrukningsdag är köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel, och ibland även gravade och rökta produkter.

Minska matsvinnet

Genom att lära dig vad datummärkningen egentligen betyder kan du undvika att kasta mat i onödan och därigenom minska ditt matsvinn och spara både pengar och på miljön. Dessutom minskar du risken att bli sjuk.

Var försiktig med dessa!

  • Gravad- och kallrökt lax samt vakuumförpackade charkpålägg: det finns risk att listeriabakterier växer till. Det kan innebära hälsorisk för människor, särskilt för gravida eller personer med nedsatt immunförsvar. Nytillagade produkter går bra, eller om livsmedlet värms upp till minst 70 grader, eftersom listeriabakterierna då dör.
  • Lagad mat: kyl snabbt ner lagad mat som ska sparas efter tillagning. Tar det för lång tid finns risk för tillväxt av bakterier som orsakar matförgiftning.
  • Kall färdigmat; mat med kött/fisk/fågel som inte ska hettas upp är känslig eftersom eventuella bakterier inte dör innan du äter upp maten. Till exempel: färdiga mackor, sallader och röror, patéer och pastejer. Dessa livsmedel/rätter bör förvaras kallt!
  • Inläggningar: oliver, sill, rödbetor och dylikt håller länge, om du inte stoppat ner smutsiga redskap eller fingrar. Kom ihåg att de ska förvaras i kylskåp när de har öppnats.
Sidan uppdaterad 2018-02-21

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen