Publicerad 2018-02-27

Kais hittade rätta vägen till jobb – så fungerar kompetensförsörjning

Ett 30-tal deltagare kom till Näringslivskontorets företagsträff om kompetensförsörjning. De fick bland annat träffa Kais Assaf Sharifah från Syrien som numera jobbar som redovisningskonsult på Deloitte i Östersund.

Eva Åkerström och Kais Assaf Sharifah stående brevid varandra, tittandes mot kameran, utanför entrédörrarna till Deloitte.

Eva Åkerström hjälpte Kais Assaf Sharifah under praktikperioden. Nu är Kais anställd på Deloitte.

Många företag har problem med att få tag i kompetent personal. Till måndagens träff i Rådhuset hade Näringslivskontoret bjudit in för att visa på goda exempel, ge tips och diskutera behov.

Moderator var Peter Vomacka, från Samling Näringsliv, som själv kom till Sverige från Tjeckoslovakien för 30 år sedan. Då hade han en gedigen akademisk utbildning med sig, men upptäckte att den inte var så mycket värd med svenska ögon sett.

I dag brinner han för sådana frågor, att göra det lättare att ta tillvara på kompetensen.

Fullträff för Kais

I Jämtland finns för närvarande 1 900 arbetslösa inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Av dessa är kring 700 utlandsfödda, och många har akademisk utbildning från sitt hemland.

Kais Assaf Sharifah kom till Östersund från Syrien 2014. Via utbildningen Korta vägen på Folkuniversitetet kom han i kontakt med Deloitte som var i behov av erfarna ekonomer.

– Jag fick chansen att göra praktik där, och det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag visste redan att de ekonomiska reglerna är ungefär desamma över hela världen, men behövde lära mig hur det fungerar i Sverige, berättar Kais Assaf Sharifah.

På Deloitte fick han Eva Åkerström som handledare. Under en tvåmånadersperiod gav hon Kais introduktion två eftermiddagar per vecka, och sedan blev det praktikplats i sex månader.

Sedan ett år är Kais fast anställd som redovisningskonsult – och enligt uppgift en av de som gör flest bokslut på sin avdelning.

– Jag är väldigt tacksam för att jag fick chansen trots att jag från början knappt kunde tala svenska, förklarar han.

"Måste vilja satsa"

– Syftet med att berätta om Kais resa var att visa företagare att det är värt besväret, och att vi är beroende av företagare som vill satsa, säger Sara Jakobsson på Folkuniversitetet.

– Målet med Korta vägen är att öka möjligheten till arbete i enlighet med sin akademiska examen, eller att förbereda sig inför vidare studier för att komplettera sin examen i Sverige. Så visst kan vi säga att vi nått målet om man har gjort praktik på en arbetsplats inom sitt kompetensområde, ökar sitt nätverk, fått referenser, fått ökad kunskap om sin bransch och hjälp att vandra vidare mot sitt mål. Men självklart är det bästa resultatet om det också leder till en anställning.

Översiktsbild på personer i ett konferensrum, Frösörummet i Östersunds rådhus.

Under företagsträffen var bland andra respresentanter från Arbetsförmedlingen på plats.

Sidan uppdaterad 2018-02-27

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen