Publicerad 2018-03-01

Rembrandt bland konstverken när Nationalmuseum öppnar

Rembrandt, Zorn och Rubens. Lägg till detta Jenny Nyström och Carl Larsson.
Det bjuds på konstverk i yppersta klass när Nationalmuseum Jamtli slår upp portarna söndag 17 juni klockan 14.00.

Exteriör bild av nybyggnaden på Jamtli

17 juni öppnas portarna till Nationelmuseum Jamtli.

I december 2016 inleddes bygget på Jamtli, och nu är det alltså bara tre och en halv månad kvar till premiär.

Nationalmuseum Jamtli är en del av Nationalmuseum Stockholm, och syftet är att nå ut med den stora konstsamlingen till en större publik, och samtidigt kombinera samlingen med Jamtlis pedagogiska verksamhet.

Den första utställningen på Jamtli bjuder på en rad internationellt erkända konstnärer och heter ”Sex sekler av samtid”.

Nationalmuseum på Jamtli är ungefär 1 500 kvadratmeter stort och utöver utställningshallen innehåller det en konstpedagogisk verkstad.

Ny publik

– Vi kommer att attrahera en helt ny typ av besökare, både nationellt och internationellt samtidigt som vi utökar och förmerar upplevelsen av Jamtli, säger landsantikvarie Henrik Zipsane på Jamtlis hemsida.

– I Östersund skapar vi en spegelbild av de högkvalitativa konstutställningarna som också visas i Stockholm. På så sätt möter vi dessutom upp regeringsuppdraget om nationell närvaro, säger tillförordnad myndighetschef Birgitta Castenfors på Nationalmuseum.

Nationalmuseum Jamtli har möjliggjorts genom EU:s Regionala strukturfonder, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och ett brett samarbete med näringslivet.

Sidan uppdaterad 2018-03-01

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen