Publicerad 2018-03-12

Ta elbussen på linje 6!

Nu börjar äntligen elbussarna rulla på linje 6. Laddstationerna i Torvalla och Brittsbo har stått klara och bara väntat på bussarna som de ska ladda. Och nu är de här!

Bild på en elbuss vid laddstationen i Brittsbo.

Bild: bussmagasinet.se

Från och med den 17 mars kommer du att kunna åka elbuss på linje 6 mellan Torvalla Centrum och Brittsbo. Östersund blir en av de första städerna i Sverige med rena elbussar som laddas av pantografer vid ändhållplatser när elbussarna börjar trafikera linje 6, tidigare är det bara Umeå och Göteborg som har satsat på batteridrivna bussar. 

Fler kan åka

Linje 6 mellan Torvalla och Brittsbo är en av de tyngst trafikerade busslinjerna i Östersund med cirka 100 avgångar per dag. Sen linjen drogs om har det nya bostadsområdena Brittsbo och närliggande Sånghusvallen i Krokoms kommun fått tillgång till stadsbussarna. Vilket gör att fler har möjlighet att välja bussen framför bilen.

Ett fossilbränslefritt Östersund

Östersunds kommun har som mål att bli fossilbränslefritt och energieffektivt till 2030 och elbussarna är ett led i det arbetet. Att åka buss är redan ett klimatsmart val och elbussarna gör det ännu klimatsmartare. Elbussarna bidrar även till en mer attraktiv stadsmiljö genom mindre buller och luftföroreningar. För busschaufförerna blir arbetsmiljön bättre i och med att bussarna är tystare och dessutom vibrerar mindre.

Laddning

På ändhållplatserna i Torvalla Centrum och Brittsbo laddas bussarna i 6-8 minuter i de så kallade pantograferna, innan de kör tillbaka till andra ändhållplatsen och laddas igen. Bussarna klarar att köra fram och tillbaka från en av ändhållplatserna utan att ladda. Så bussarna kommer att kunna köras även om det blir fel på någon av laddstationerna, eller om en försening för att det inte finns tid att ladda bussen.

Med el direkt från Billstaån

När du åker elbuss minskar du din miljöpåverkan eftersom bussarna är energieffektiva och utsläppsfria. Dessutom laddas inte bussarna med vilken el som helt, utan det är lokalproducerad, förnybar el från Billstaån i Hackås som får bussarna att rulla. Elbussarna kommer alltså att drivas både lokalproducerat och miljövänligt.

Östersunds kommun satsning på elbussar sker i samarbete med Nettbuss, Länstrafiken, Region Jämtland Härjedalen, Jämtkraft, Trafikverket, ABB, Scania och Krokoms kommun. 


Läs mer om elbussar här!

Sidan uppdaterad 2018-03-15

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen