Publicerad 2018-03-13

Sommarjobbet inom vården blev en lyckträff för Terese

För sex år sedan sökte Terese Olofsson sommarjobb via kommunens hemsida. Hon fick plats på ett korttidsboende inom äldreomsorgen och där är hon fortfarande kvar – glad över att hon tog chansen.

Nu söker vi sommarvikarier

Ett jobb som ger dig glädje, kamratskap och meningsfullhet.

Kolla in här hur du gör för att anmäla dig i god tid.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Terese pluggade hälsa och kroppsvård på gymnasiet och ville gärna jobba med människor. Därför kändes det naturligt att söka ett sommarjobb inom vården. Hennes mamma hade sett att man kunde söka jobb via kommunens hemsida och tipsade Terese. Det blev napp direkt, på ett korttidsboende inom äldreomsorgen.

– De första två veckorna fick jag en ordentlig introduktion eftersom jag var helt ny inom vårdyrket. Jag gick bredvid den ordinarie personalen och lärde mig de dagliga rutinerna. Jag tyckte att det var väldigt spännande redan från start. Efter ett tag började jag jobba mer självständigt, men kände alltid en trygghet i att det fanns erfaren personal att fråga.

Det är nu sex år sedan Terese klev på sommarjobbet och hon är fortfarande kvar i yrket. I dag jobbar hon på ett korttidsboende på Barkvägen i Torvalla centrum.

– Det är absolut kollegorna som gör att jag stannar. De har verkligen fått mig att trivas och vi har ett så bra grupparbete. Det är dessutom lite speciellt att jobba på ett korttidsboende, eftersom jag ständigt möter nya människor, och det trivs jag med.

Till en början tyckte Terese att det var lite tufft med ansvaret som följer med vårdyrket. Det är ju trots allt människor man jobbar med och hon kunde ibland tvivla på sig själv.

– Men man är ju aldrig ensam. Jag har alltid känt ett stöd av den övriga personalen och är verkligen glad över att jag gav det här yrket en chans.

I mötet med de äldre händer alltid något nytt och vissa av dem får en alldeles speciell plats i hjärtat berättar Terese.

– Precis när jag började jobba hade vi en dam hos oss som så gärna ville delta i alla våra arbetsmöten. Hon betedde sig som en i personalen och bidrog gärna till diskussionerna, fast hon egentligen var lite för förvirrad för att förstå vad som sades. Hon var så otroligt go.

Att jobba inom äldreomsorgen innebär att man kommer i kontakt med både sjukdom och död. Terese har lärt sig hantera det och ser det inte som speciellt dramatiskt, något som hennes vänner ibland har svårt att förstå.

– Men visst var jag nervös allra första gången jag var med då en vårdtagare gick bort. Man vill ju hantera det professionellt och det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt att säga eller göra. Då är det skönt att man alltid har ett team omkring sig och kan hänvisa till en sköterska.

Terese rekommenderar fler att söka sommarjobb inom kommunen. Hon menar att det finns så mycket att välja på och gillar känslan av att man faktiskt gör en god gärning för sin hemkommun.

– Många tror nog att ett jobb inom kommunen bara handlar om att plocka skräp i parker eller klippa gräs, men det finns så mycket mer att göra. Dessutom behöver inte ett sommarjobb bara vara ett sommarjobb. Det kan vara en väg in på arbetsmarknaden. Så blev det ju för mig!

Sidan uppdaterad 2018-03-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen