Publicerad 2018-04-01

Potter-staty reses vid Jämtkraft Arena trots missförstånd

Efter Graham Potters framgångar som tränare för ÖFK beslutade Östersunds kommun att resa en staty av honom – men efter ett missförstånd kommer istället en staty av Harry Potter att avtäckas under dagen.

Jämtkraft Arena i bakgrunden och Harry Potter i förgrunden

OBS! Fotomontage, statyn var inte uppställd då artikeln skrevs.

Statyn av ÖFK-tränaren Graham Potter skulle placeras vid infarten till Jämtkraft Arena och var i dag tänkt att resas i samband med premiären av allsvenskan.

Beställningen gjordes från ett företag i Kina, men missuppfattades. När statyn som skulle föreställa Graham Potter levererades var det istället en staty av en annan Potter – Harry Potter.

Statyn har bekostats av Östersunds kommun det vill säga skattebetalarna och kostat 40 000 kronor. Kommunen har därför beslutat att behålla och istället resa statyn av Harry Potter. Kostnaderna för att skicka tillbaka och beställa en ny staty blir allt för höga.

- Det är ju besparingstider och vi vänder på varje krona så vi bestämde trots missen att vi kör ändå. Både Harry Potter och Graham Potter är ju trollkarlar på sina sätt så det passar bra ändå, även om det blir en annan Potter än vad tanken var från början, säger Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg.

”Vilken ära!”

Innan statyn kunde resas behövde kommunen klartecken från J.K. Rowling, författare till böckerna om Harry Potter, som äger rättigheterna till användningen av Harry Potter. Men den processen gick oväntat smidigt. J.K Rowling säger i en kommentar till Östersunds kommun att hon är överväldigad och glad över att missen nu leder till att hennes bokkaraktär kommer att få synas utanför Jämtkraft Arena i Östersund.

- Bättre påskpresent kunde jag inte få. Vilken ära att Harry får flytta till Östersund! Säger hon i ett uttalande.

Östersund blir den första staden med en Harry Potter-staty, och kommunen har nu förhoppningar att statyn ska kunna bli ett nytt turistmål som ska locka Harry Potter-fans från hela världen.

Sidan uppdaterad 2018-04-05

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen