Publicerad 2018-05-15

Bra partner?

Känns allt bra i ditt förhållande? Är din kille eller tjej alltid schyst eller tycker du att det är något som känns konstigt eller obehagligt? När man är förälskad är det inte ovanligt att skjuta undan jobbiga frågor eller att flytta på gränserna för vad man tycker är ett okej beteende. Men var ärlig mot dig själv, och lyssna till magkänslan!

Ett kärlekspar som håller hand

Prata med andra

Alla kärlekshistorier slutar tyvärr inte lyckligt, men i början är det inte alltid lätt att ta till sig tecknen som tyder på en dålig, ojämlik eller i värsta fall våldsam relation. Det är inte så konstigt att det är så; man vill ju så gärna att allt ska vara bra, och man kanske tycker att det är rimligt att anpassa sig lite efter sin partner och att det kan vara värt att göra en del uppoffringar för att få vara tillsammans med den man älskar.

– Det är viktigt att inte stänga in sig i relationen, och att anpassa sig i det tysta. Till hösten startar vi en samtalsgrupp särskilt för unga tjejer, som en dag i veckan träffar andra i samma situationen. Det är lätt att känna sig ensam i en dålig relation. När man får prata med andra brukar pusselbitarna falla på plats, och behöver man få hjälp så får man det, säger Liselott Åsberg, som är verksamhetsledare på Centrum mot våld i nära relationer i Jämtlands län.

Liselott Åsberg, Kristina Staffansson och Frida Falk Ögren sitter tillsammans och diskuterar

Liselott Åsberg, Kristina Staffansson och Frida Falk Ögren jobbar på Centrum mot våld i nära relationer

Varningstecken

Är man osäker på sin relation så är det viktigt att tillåta sig själv att ta den känslan på allvar. Kanske är din partner svartsjuk och kontrollerande på ett sätt som gör att du känner att du inte kan göra saker som du annars skulle vilja. Kanske känner du dig hotad och rädd ibland. Det är tecken på att det inte står rätt till.

– I början kan det vara små tecken som är lätta att bortförklara, men var ärlig mot dig själv; lyssna till magkänslan. Ett bra tips är att läsa igenom vår folder "Bra partner?" och fundera över de svar man får i den. Man är också alltid välkommen att höra av sig direkt till oss som jobbar här på Centrum mot våld. Vi har tystnadsplikt. Du kan vara anonym, och du kan ställa vilka frågor som helst till oss. Vi finns till för dig, och ser till att du får hjälp om du behöver det, så tveka inte, säger Liselott Åsberg.

Bra partner? - en checklista

En bra partner är någon som du mår bra tillsammans med, som är stolt över dig, som uppskattar och uppmuntrar din självständighet och har en positiv människosyn. Är din partner en bra partner? Läs vår broschyr och testa själv!

Bra partner? (informationsbroschyr och checklista)PDF

Utsatt för våld och hot?

Du som är våldsutsatt, hotad, lever i ett förhållande med allvarliga konflikter eller som själv utövar våld kan få hjälp. Förutom rådgivning kan du få praktisk hjälp och skydd i en akut situation.

Sidan "Våld och hot" på ostersund.se

Kontakt

Om du behöver hjälp är du välkommen att kontakta oss.

Centrum mot våld
centrummotvald@ostersund.se
Besöksadress: Kyrkgatan 43 B i Östersund

Samtalsnummer

0200-120 145 (Gratis nummer. Måndag-torsdag 8-17, och fredag mellan 8-16, svarar vi om vi har möjlighet, annars går det bra att läsa in ett meddelande på röstbrevlådan).

Sidan uppdaterad 2018-05-15

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen