Publicerad 2018-05-15

Parcyklarna rullar för tredje sommaren i rad

Nu plockar Östersunds kommun fram sina parcyklar som cirkulerar mellan olika boenden inom äldreomsorg och LSS. Östersunds kommun har även ett samarbete med Surfbuktens Simon Jaktlund, som i år köpt in tre egna cyklar för att fler ska kunna ta sig en cykeltur.

bild på en kvinna och en äldre man som är ute i naturen och åker parcykel på en väg 

Foto: Anneli Åsén

Parcyklarna ger möjlighet till personer som inte kan cykla själva att tillsammans med någon komma ut på en cykeltur under sommaren. Den första cykeln köpte Östersunds kommun in i slutet på september 2015. Den hann då bara rulla några dagar innan säsongen var slut, men sedan sommaren 2016 har den använts flitigt. Så flitigt att kommunen 2017 valde att köpa in tre cyklar till.

Kommunen har idag två parcyklar och två lådcyklar som cirkulerar mellan olika boenden. De rullar mellan maj till september för att ge de som vill möjligheten att komma ut på en skön cykeltur. Cyklarna har sedan starten varit ett uppskattat inslag, både bland boende och personal.

- En viktig fråga som vi jobbar med på olika sätt är vilka aktiviteter vi kan erbjuda på kommunens särskilda boenden. Sedan vi köpte in cyklar för något år sedan ser vi att det är en uppskattad aktivitet bland såväl de boende som personalen, säger Therese Norbäck, verksamhetsutvecklare sektor Säbo.

Ytterligare cykelverksamhet

Även Simon Jaktlund som driver Surfbukten har dragit igång ett initiativ inför sommaren. Han har köpt in tre egna cyklar där volontärer ska cykla med äldre personer och hjälpa dem att komma ut på en cykeltur. Östersunds kommun och Simon Jaktlund har påbörjat ett samarbete framöver kring cyklarna för att fler ska få njuta av Östersund från cykel i sommar.

Sidan uppdaterad 2018-05-15

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen