Publicerad 2018-06-27

Musik uppstår på Kulturskolan

Kulturskolan satsar på att nå ut till fler barn och unga. I dagarna blev det klart att de får ett nytt anslag av Kulturrådet för att bredda verksamheten ytterligare.
- Det här är fantastiskt. Det betyder mer kultur till barn och unga. Vi når fler familjer som inte är aktiva inom kultur idag, säger Frida Landgren, chef Kulturskolan Östersund.

Fokuserad pojke spelar fiol framför färgglad vägg

Vilgot tränar på att spela både efter noter och på gehör. Foto: Sara Stenberg

På Östersunds kulturskola ljuder tonerna av musik samtidigt som renovering pågår i lokalerna på OSD. Här är mycket på gång. Barn och unga erbjuds lektioner i musik, sång, dans, teater, bild, form och skrivande, bland annat.

Vilgot Palm är en av de 2 500 barn och unga som deltar i Kulturskolans verksamhet. Eftersom han har nära till Kulturskolans lokaler på OSD tar han sina lektioner här. Men de flesta eleverna tar lektioner på sin skola.

- Det verkade kul att kunna spela låtar när min kusin gjorde det, så jag började också, berättar han. Det låter som något självklart.

På kvällstid är Vilgot med i Storsjöstråket, en stråkorkester i Kulturskolans regi, som träffas en gång i veckan. Snart ska han börja spela i Lilla folk.

- I Lilla folk får man spela snabbare låtar och gå mer på gehör, det gillar jag, säger Vilgot.

På spellektionerna där han oftast spelar efter noter, brukar han komma med egna förslag på låtar, gärna irländsk folkmusik. Hemma spelar han en del med sin pappa som spelar dragspel. Något som han själv också vill lära sig på sikt.

- Det är bara kul att spela. Men det spelar roll vilka låtar jag spelar, säger han med eftertanke.

Två ledare i Kulturskolan med varsitt instrument, ett eufonium och en fagott.

Frida Landgren och Elin Sundberg demonstrerar ett eufonium och en fagott. Foto: Sara Stenberg

Utmaning att nå ut till nya målgrupper

Frida Landgren är chef på Kulturskolan. Hon berättar att en av Kulturskolans utmaningar är att nå ut till nya målgrupper.

- Jag önskar att alla barn får veta att vi finns och vad man kan göra här. Vi är till för alla. Med det nya anslaget från Kulturrådet tror jag att vi kommer att nå ut till fler barn och unga än de som är representerade hos oss idag, säger hon.

Kulturskolan undervisar också hela klasser ute i ett par skolor. Och de ordnar sommarläger i musik och Jam-sessions – en ambulerande kulturskola som åker ut till fritidsgårdar och HVB-hem.

- I våra Jam-sessions blir det mycket hip-hop, rap och grafitti. Där utgår vi från vad ungdomarna vill göra, berättar Frida.

Varför ska man hålla på med kultur?

- Jag tror att kultur gör människor hela. Genom de estetiska ämnena lär vi oss att uttrycka oss. Så finns det ju andra fördelar. Här finns inga andra krav än att vi ska spela, här får man testa. Idag finns inte så många platser där vi verkligen tar oss tid att lyssna på barnen, säger Frida.

Med det nya anslaget kommer nu Kulturskolan att satsa mer på bild, form och design. Och även att utöka satsningen på El Sistema – ett program där Kulturskolan åker ut till skolorna och spelar med alla barn i en klass flera gånger i veckan. Programmet har hittills resulterat i att fler elever söker till musikskolan även i miljöer där musikintresset varit lågt innan.

- Med El Sistema får fler barn möjlighet till musik. Det är jättekul. Om vi kunde skulle vi åka ut och spela med alla barn, säger Frida.

sju fioler och två fiolväskor i olika storlekar 

En uppsjö av instrument samlas i en av de större lokalerna på Kulturskolan under renoveringen. Foto: Sara Stenberg

Missa inte Kulturskolans Bluegrass-workshop i sommar

Den 4 juli firar Östersunds kulturskola den amerikanska nationaldagen i Badhusparken. Blue Mountain Boys finns på plats. Du får möjlighet att lära dig bluegrass-låtar och clogging och så blir det konsert. Varmt välkommen!

Läs mer om den amerikanska nationaldagen i Badhusparkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Kulturskolans verksamhet

Sidan uppdaterad 2018-07-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen