Publicerad 2018-06-27

Tekniksprångets praktik utbildar unga

Sedan hösten 2015 tar Teknisk förvaltning vid Östersunds kommun emot praktikanter genom projektet Tekniksprånget. Där får unga genom betald praktik prova på yrket som ingenjör. En av de två första praktikanterna var Daniel Lidström, som uppskattade att få yrkeserfarenhet innan han påbörjade sina ingenjörsstudier.

Daniel Lidström på sin arbetsplats

Teknisk förvaltning har sedan starten tagit emot en eller två praktikanter per termin via Tekniksprånget med undantag för någon enstaka termin. Praktikanterna jobbar som handläggare på Konsultenheten vid Teknisk förvaltning. De följer också med olika verksamheter ut för att se vad resultatet av deras arbete blir.

”Det bästa var att få inblick i hur det fungerar inom branschen”

Daniel Lidström gjorde sitt tekniksprång på Teknisk förvaltning under hösten 2015. Under den hösten hann han med mycket på Tekniksprånget. Bland annat hjälpte han till med vattenprovtagning, gjorde byggutredningar, projekteringar och ritningar. Han fick också följa med andra anställda och se hur större projekt fungerar.

- Det bästa tyckte jag var att få inblick i hur det fungerar inom branschen med kombinationen bygg och offentlig sektor, hur det fungerar med stora upphandlingar och projekt. Man märker att det är skillnad mellan hur det fungerar på högskolan och hur det fungerar i verkligheten. Det tror jag är bra att ha med sig, man får lite bättre perspektiv när man jobbat innan man börjar plugga, menar Daniel.

Vidare studier och sommarjobb

Efter praktiken fick Daniel timanställning vid konsultenheten i en termin innan han började studera. Han har nu avslutat sitt andra år av fem på sin civilingenjörsutbildning med inriktning samhällsbyggnad på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Just att fortsätta med vidare studier efter praktiken har varit vanligt bland de som gör Tekniksprånget.

- Av de som vi haft tror jag att alla valt att plugga vidare, säger Anneli Frid, enhetschef för Konsultenheten på Teknisk förvaltning, som tar emot praktikanter.

Möjlighet för såväl arbetsgivare som unga

Anneli uppskattar Tekniksprånget och de möjligheter det ger, såväl för de unga som för Teknisk förvaltning.

- De två första vi hade har ju blivit våra maskotar, skrattar Anneli. De var kvar här när deras tekniksprång var klart efter en termin. De fick timanställning direkt, och jobbade en termin till innan deras utbildning startade. Sedan har de kommit hit och jobbat undrar somrar och lov. Det är verkligen en win-win tycker jag.

Om Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett projekt från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien som tillsammans med vissa arbetsgivare erbjuder ungdomar att göra betald praktik med handledare i fyra månader. Syftet är att locka till vidare utbildning efter att de fått testa på yrket.

Läs mer om Tekniksprånget och hur du ansöker här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-06-27

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen