Publicerad 2018-07-01

Gå på vandring och upplev konsten – med hjälp av mobilen

Nu finns ett alternativ till geocashing, Pokémon go eller historievandringar för dig som vill ha mer än frisk luft under din promenad i sommar. Det har blivit enkelt att göra en konstvandring i Östersund med hjälp av konstwebben.

Ung flicka står vid en vägg och kikar upp mot ett konstverk

Vi påverkas av konst omedvetet eller medvetet. Vad är det som får oss att stanna och titta?

Mellan Rådhuset och Östersunds bibliotek står en skulptur av Afrodite, kärlekens gudinna i den grekiska mytologin. I sin högra hand håller hon upp en lilja, symbolen för renhet, men också för alstring och odödlighet. Det och mycket mer får du veta om du går in på konstwebben när du ser eller upptäcker ny konst i Östersund.

– När du ser ett konstverk kan du enkelt få reda på mer om konstnären som skapat det, när det skapades och tanken bakom verket. Nu har vi också lagt ut några konstvandringar som du kan följa, säger Cathrine Johansson, konstansvarig på Östersunds kommun.

Tillgängligt för alla

En av konstvandringarna börjar vid Afrodite. Den tar dig sedan till skulpturer och verk av olika konstnärer vid biblioteket, Campus och ATS. En enkel och lättillgänglig konstpromenad.

En rad studier har påvisat ett samband mellan konst och hälsa. Något som Cathrine Johansson vill bekräfta.

– Konst är mental näring. Den är oftast unik, du ser något nytt som kanske inte är självklart för dig, det väcker en känsla eller en fråga. Konst har också en stor betydelse för barn, de vill ofta stanna och titta, säger Cathrine Johansson.

Konstwebben lanserades 2011. Det är Kultur och fritid på Östersunds kommun som tillsammans med Kommunikationsenheten och webbföretag har utvecklat lösningen.

Det hela började med en tanke om att göra en bok. Det hade byggts mycket i Östersunds kommun och kommit till många nya gestaltningar.

Många besökare

Men i stället för bok blev det en digital lösning som nu omfattar alla fasta konstverk i Östersunds kommun – skulpturer, målningar, reliefer och installationer utomhus och i offentliga miljöer. I dag har konstwebben flera tusen besökare varje månad.

– Det här blev modernare och bättre. Konstwebben gör att vi kan tillgängliggöra konsten för fler – alla kan använda den. Och när du till exempel sitter i väntrummet hos läkaren kan du enkelt få veta mer om konstverket du ser, säger Cathrine.

Vägg med konst, i förgrunden en person som tittar på sin mobiltelefon

Med konstwebben ser du vilka konstverk som finns nära dig. Du får enkelt få veta vilken konstnär som skapat det, när det skapades och historia bakom verket.

Använd konstwebben på läsplattan eller i mobilen

För att hitta konstwebben på din läsplatta eller mobil laddar du ner Östersunds kommuns app via App Store eller Google Play. Konstwebben finns som en genväg på kommunappens startsida. Håll utkik efter penseln!

Använd konstwebben på datorn
Konstwebben ligger som en genväg under fliken Se och upplevwww.ostersund.selänk till annan webbplats. Du kan också välja att skriva in adressen konstwebben.ostersund.se direkt i din webbläsare.

Vill du veta mer?
Kontakta gärna Cathrine Johansson, konstansvarig på Östersunds kommun, 063-14 31 27.

Sidan uppdaterad 2018-07-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen